"Romaneita ei edes katsota kasvoihin"

Tänään julkistetussa tutkimuksessa käy ilmi, että romanit kohtaavat päivittäin syrjintää muun muassa asuntomarkkinoilla. Porilanen Tamara Hagert kannattaa tämänkaltaisten tutkimusten tekemistä, jotta ennakkoluuloja saataisiin hälvenemään.

Kotimaa
Tamara Hagert Yle Satakunnan studiossa
Mika Viljanen / Yle

Piilorasismi varjostaa romanien arkea. Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty esimerkiksi, miten ennakkoluulot vaikeuttavat romanien asemaa asuntokaupassa. Porilaisen Tamara Hagertin mielestä tämänkaltaiset tutkimukset ovat tarpeellisia.

– Vaikka me olemme olleet Suomessa jo kauan ja koemme olevamme suomalaisia, on ikävää että rasismiin törmätään edelleen. Mielestäni on tärkeää levittää tietoa, koska me olemme kaikki yksilöitä, mutta ihmiset käsittelevät meitä massana, Hagert sanoo.

Ennakkoluulot ja massana näkeminen tulevat vastaan päivittäisissä asioissa.

– Monta kertaa kokee sen, että esimerkiksi liikkeissä syytetään herkästi väärää henkilöä, kun ei edes katsota kasvojen piirteitä. Se aiheuttaa ikävän kierteen. Varsinkin jos itsellä sattuu olemaan paha päivä, ei välttämättä osaa käsitellä tilannetta aina ystävällisesti.

Rasismia jopa terveydenhuollossa

Tamara Hagertin mukaan piilorasismi ja ennakkoluulot ovat ikäviä ilmiöitä, ja niihin törmää joskus turtumiseen asti.

– Oikeastaan se on romaneille niin joka päivää, että se ei aina enää edes loukkaa. Piilorasismia esiintyy erityisesti hyvin koulutettujen ihmisten keskuudessa. Kerran olin käyttämässä isääni sairaalassa, jossa hoitaja oli selvästi asenteellinen, Tamara Hagert kertoo.

Ennakkoluuloja murretaan kanssakäymisellä pikkuhiljaa. Lääkkeeksi rasismiin Tamara Hagert kannustaa avaamaan silmät.

– Minä haluaisin haastaa ihmiset pitämään jokaista yksilönä. Ei ole ketään kahta samanlaista ja silti jokainen on yhtä arvokas, Hagert sanoo.