1. yle.fi
  2. Uutiset

Koululaisen älypuhelimesta löytyy roppakaupalla sosiaalista mediaa

Nuoret ovat innokkaita sosiaalisen median käyttäjiä. Jos aikuisen tietokoneesta tai puhelimesta löytyy kahdesta kolmeen some-sovellusta, niin koululaisella niitä saattaa kännykässään olla jopa seitsemän. Jotkut yhteisöpalvelujen kielteiset piirteet harmittavat myös nuoria itseään.

internet
Koululainen käyttää älypuhelinta.
Pekka Sivukari / Yle

Joensuulainen Jenni (nimi muutettu) on viisitoistavuotias koululainen, jonka älypuhelimesta löytyy kuudesta seitsemään erilaista sovellusta, joiden avulla hän voi pitää yhteyttä kavereidensa kanssa, tai löytää uusia tuttavuuksia. Ainakin joensuulaisten koululaisten keskuudessa WhatsApp-sovellus on Jennin mukaan jo jättänyt varjoonsa tekstiviestien lähettämisen.

– WhatsApp käytännössä ilmainen. Sillä voi pienellä vuosimaksulla lähettää kavereille niin paljon viestejä, kuin haluaa. Siinä on myös se hyvä puoli, että sen kautta voi lähettää viestejä omille ryhmille ja se on kätevä myös kuvien tai videoiden lähettämisessä, sanoo Jenni.

Kännykästä löytyy myös Facebook, jota edelleen käytetään, mutta se ei teinin mukaan enää ole ykkönen.

Viisitoistavuotias Jenni ja hänen kaverinsa ovat myös Twitterissä, jossa voi julkaista muiden luettavaksi enintään 140 merkkiä käsittäviä viestejä, elitwiittejä.

Kaveri seuraa Twitterissä lähinnä julkkiksia

"Jenni"

– Itsekin olen rekisteröitynyt Twitteriin, mutta käytän sitä vähän. Kaveri seuraa Twitterissä lähinnä julkkiksia, kertoo Jenni.

Kuvien ja videoiden levittäminen ja katsominen kiinnostaa

Koululaiset ovat Jennin mukaan kiinnostuneita palveluista, joihin liittyy kuvaa tai ääntä. Esimerkiksi maksuton kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto Instagram, löytyy monen nuoren älypuhelimesta. Useilla on puhelimessaan niin ikään Kik Messenger, jolla voi lähettää viestejä Instagramin nimimerkeille.

Erilaiset videoblogit ja niiden seuraaminen, sekä kommentointi, ovat myös suosiossa. Youtubeen laitetaan videoita, joissa ihmiset kertovat mistä tahansa, tai esittävät mitä tahansa. Joistakin bloggaajista on tullut jopa maailmankuuluja, kuten YouTube:ssa kielinaisena tunnettu suomalainen Sara-Maria Forsberg.

Ask.Fm nostaa suosiotaan ja arveluttaa viranomaisia

Joensuulainen viisitoistavuotias Jenni on myös yhteisöpalvelu Ask.Fm:n käyttäjä. Tässä palvelussa käyttäjät voivat esittää kysymyksiä toisille käyttäjille.

Tuntuu ihan mukavalta, jos joku vaikka kehuu minua, tai minun ulkonäköä

"Jenni"

- Tuntuu ihan mukavalta, jos joku vaikka kehuu minua, tai minun ulkonäköä. Toisaalta on ikävää, kun joidenkin sivulla käytetään hyvinkin epäasiallista kieltä.

Joensuun poliisin nettipoliisi, konstaapeli Olli Korpi on seurannut huolestuneena Ask.Fm yhteisöpalvelun suosion kasvua.

- Onneksi siitä ei ole vielä tullut yhtään rikostutkintapyyntöä. Kysymyksiä tästä palvelusta on kyllä tullut. Moni käyttäjä on kokenut loukkaavaksi tämän palvelun yhteydessä käydyn kirjoittelun, toteaa Korpi.

Konstaapeli Korven mukaan jokainen, joka rekisteröityy tämän tyyppiseen palveluun sitoutuu myös tietämään sen, että siellä voi esiintyä myös loukkaava käyttäytymistä. Korpi kertoo, että juuri Ask.Fm on lisännyt viime aikoina suosiotaan Pohjois-Karjalassa.

Lue seuraavaksi