1. yle.fi
  2. Uutiset

Raakamaidosta uusia tautiepäilyjä Porvoon seudulla

Yersinia pseudotuberculosis- ja kampylobakteeritapaukset tulivat ilmi viime viikolla. Tapausten vuoksi raakamaidon myynti ja toimittaminen taudin lähteeksi epäillyltä tilalta on keskeytetty.

Kotimaan uutiset

Raakamaidon aiheuttamaksi epäilty tautiepidemia jatkaa kasvuaan Porvoon seudulla.

Porvoossa, Sipoossa ja Pornaisissa on tähän mennessä todettu yhteensä yhdeksällä henkilöllä Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama suolistotulehdus. Lisäksi on ilmennyt kolme uutta kampylobakteeritapausta.

Useiden oireilevien ja raakamaitoa nauttineiden tutkimukset ovat edelleen kesken.

Tartuntojen lähteeksi epäillään kuumentamatta nautittua, Uljaan Tilamaito Oy:n pakkaamaa raakamaitoa. Tilalta on haettu epidemiaselvitysnäytteet maanantaina.

Uljaan tilamaito on epidemiaselvitysten johdosta vetänyt myynnistä kauppoihin toimittamansa raakamaidon sekä keskeyttänyt sen toimittamisen.

Yersinia-tartunnan yleisimmät oireet ovat kuume, ripuli ja vatsakipu, joka muistuttaa umpilisäkkeen tulehdusta. Tartuntaan voi liittyä myös niveloireita sekä ihottumaa ja erityisesti näiden oireiden yhdistelmiä.

Yersinia leviää yleensä saastuneiden ja riittämättömästi kuumennettujen elintarvikkeiden välityksellä.

Porvoon terveysviranomaiset muistuttavat, että mikäli kyseisen tilan maitoa on yhä käytössä, sitä ei saisi käyttää ilman kuumentamista. Maidon voi myös palauttaa myymälään.

Myös mahdollisista raakamaidon aiheuttamista oireista on syytä ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Lue seuraavaksi