Rakennus laatu - yhteen vai erikseen?

Kielitoimiston mukaan rakennuslaatu tulee kirjoittaa yhteen. Kuten myös sääsuojaus, rakennusvalvonta, takuukorjaus tai uudiskohde. Mikäli pääsee seuraamaan rakennusalaa lähietäisyydeltä voi havaita, että rakennus ja laatu ovat melko kaukana toisistaan. Jos rakennusalan meno jatkuu samanlaisena, voi olla että kielitoimistokin joutuu erottamaan kyseiset sanat toisistaan, pohtii asumisongelmiaan selvittelevä toimittaja.

Kieliviranomaiset
Kosteus tiivistyneenä uusien ikkunoihin.
Kosteus tiivistyneenä uusiin ikkunoihin.Yle

Tarina kivikylästä

Hyvämaineinen rakennuttaja rakensi kivitaloasunnoista koostuvan kylän viihtyisälle alueelle. Havainnekuvat ja kohtuullinen hinta tekivät tehtävänsä ja asunnot kävivät nopeasti kaupaksi. Talot valmistuivat - myöhässä tosin - mutta vastasivat havainnekuvia.

Yli vuoden asumisen jälkeen rakennuttajan edustajat pitivät osakasinfon - taas kerran. Siellä kysyttiin, kuinka moni on kiinnostunut asuntokaupan purkamisesta. Aika moni käsi nousi.

Mistä on siis kyse?

Niinpä. Minkälaisen sotkun rakennusalan ammattilaiset ovat saaneet aikaiseksi, että asukkaat ovat valmiita kaupan purkuun; hienoissa, kohtuuhintaisissa, uusissa ja hyvällä sijainnilla olevissa asunnoissa - vuoden asumisen jälkeen?

Muuton jälkeen ikkunat olivat märät sisäpuolelta. Asukkaita kehotettiin asettamaan ilmanvaihtokone tehokkaammalle. Näin toimittiin ja kone jäätyi kiinni. Kymmenien puheluiden ja sähköpostiviestien jälkeen selvisi, etteivät iv-koneen eristeet olleet suunnitelmien mukaisia. Tästä syystä laitteen valmistaja sanoi takuunsa irti. Ikkunoista valui vettä edelleen.

Ensimmäisenä talvena satoi lunta erityisen paljon. Maa oli valkoinen - paitsi takapihalla, jossa maan alla kulkevat lämmitysputket. Kymmenien puheluiden ja sähköpostiviestin jälkeen selvisi, että putket ovat puolen metrin syvyydessä, eikä päällä ole eristelevyä. Onneksi piha myllerrettiin auki ja eristelevyt saatiin putkien päälle - tosin kesäkuussa, kun pihalla piti olla kaunis vihreä nurmikko, kuten havainnekuvissa.

Vuositakuutarkastukset alkoivat ajallaan ja viiden asunnon taloyhtiössä vikalista käytiin läpi kuudessa tunnissa. Hieman aiemmin rakennusvalvontavirasto oli määrännyt kaksi ulkopuolista asiantuntijaa ratkaisemaan ilmanvaihto- ja kosteusongelmia.

Vuositakuukorjaukset hoituivat sujuvasti, tosin samanaikaisesti asunnoissa tehtävien rakennefysiikka- ja ilmanvaihtotutkimuksien kanssa. Asukkaat yrittivät taas sopeutua siihen, että erilaista väkeä ramppasi asunnoissa, joskus sovitusti, joskus yllättäen. Listat, maalitahrat, raot ja saumat saatiin kuntoon. Sitten tuli viesti: eräistä asunnoista on löydetty hometta.

Tilanne on asukkaan näkökulmasta yksinkertainen - myyjä on vastuussa kaikesta. Tosin tässä vaiheessa myyjä on hieman eri kuin ostovaiheessa, nimittäin rakennusvaiheen aikana myyjä myi liiketoimintansa. Myöhemmin varsinainen vastuuhenkilö katosi, mutta tanskaa puhuvien onneksi uusi vastuuhenkilö löytyi Tanskasta.

Valvojat valvovat yötä päivää

Erikoista, että virheitä on edes päässyt syntymään, koska alusta alkaen rakennusvaiheita ovat tarkkailleet myyjän palkkaamat rakennusvalvojat. He ovat puuttuneet virheisiin ja tehneet tarkastuksia tasaisin välein - ainakin heidän valvontasuunnitelmansa mukaan. He ovat ammattimaisesti erikoistuneet valvomaan - mutta kenen etuja?

Useiden kokouksien ja tutkimuksien jälkeen myyjän edustaja, tanskalainen liikemies lensi tapaamaan huolestuneita asukkaita. Tutkimustulosten perusteella ehdotettiin, että homeongelma ratkaistaan maalaamalla asunnot erikoismaalilla. Asukkaat järkyttyivät korjaustoimenpiteestä, jonka tarkoitus olisi kätkeä ongelmat seinän sisään ja estää rakenteiden hengittävyys. Korjauksista kieltäytyminenkin voi koitua vielä asukkaiden kohtaloksi. Onhan myyjällä oikeus korjata virheensä. Samasta syystä myyjä ei suostu kaupan purkuun.

Tässä vaiheessa osa asukkaista ei enää luota yhteenkään rakennusalan ammattilaiseen. Jotkut epäilevät saaneensa terveysongelmia rakennusvirheiden seurauksena. Toiset taas ovat pudonneet kärryiltä jo ajat sitten ja loput haluavat olla vielä siinä uskossa, että myyjä korjaisi virheet asianmukaisesti.

Erään ulkopuolisen rakennusasiantuntijan mukaan syy ongelmiin saattaa olla seuraava: kevytbetonista rakennettujen talojen betoniharkot tulivat työmaalle märkinä. Märät betoniharkot kasattiin taloiksi, päälle vedettiin tasoitteet ja sisätyöt tehtiin kiireellä valmiiksi, pöydälle herkkukori ja asukkaille avaimet käteen. Tervetuloa uuteen kotiin!

Satojen puheluiden ja sähköpostiviestien jälkeen uskon, että tämänlaisiin ongelmiin on vain yksi ratkaisu. Kielitoimisto voisi kieltää, että rakennus ja laatu eivät saa esiintyä yhdessä edes samassa lauseessa. Tällöin asunnonostajat oppisivat, ettei pidä kuvitella saavansa rahoilleen vastinetta.

Kolme vuotta talojen valmistumisen jälkeen talot valmistuivat

Siis mitä? Melko kummallista logiikkaa, mutta ei poikkeuksellista uudiskohteissa. Rakennustyöt valmistuivat virallisesti 2012 lopussa, jolloin asukkaat muuttivat sisään. Todellisuudessa rakennustyöt saatiin loppuun vasta 2015 lopussa, kun myyjä oli korjannut kaikki havaitut virheet. Onneksi on olemassa kuluttajariitalautakunta ja rakennusaikaiset vakuudet, joita taloyhtiön ei pidä vapauttaa ennen kuin rakennustyöt on oikeasti saatu loppuun.

Juttuun on lisätty viimeinen alaotsikko ja kappale 27.10.2015.