Vuoden Tieteenkesyttäjäpalkinto vihreän kemian professori Mika Sillanpäälle

Vedenpuhdistusta ja vesiongelmien ratkaisuja tutkiva Mika Sillanpää suuntaa toukokuussa tutkimusmatkalle Tiibetiin. Yhdeksättä kertaa jaettu palkinto myönnetään henkilölle tai henkilöille, jotka ovat tuoneet tiedettä ansiokkaasti julki helposti ymmärrettävässä muodossa.

tiede
Professori Mika Sillanpää.
YLE / Kalle Pallonen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian professori Mika Sillanpää sai Tieteenkesyttäjäpalkinnoksi Tahto-patsaan.

– Tässä nostetaan suo, kuokka ja Jussi -hengessä kiveä, joka on massaltaan kolme kertaa nostajaansa isompi, Sillanpää kuvailee patsaan ulkonäköä.

Tieteenkesyttäjäpalkinto annettiin tänään yhdeksättä kertaa Mikkelin tiedepäivässä henkilölle tai henkilöille, jotka ovat tuoneet tiedettä ansiokkaasti julki helposti ymmärrettävässä muodossa.

Ymmärrettävä kerrontatapa on Sillanpään mukaan tieteen tärkeä tehtävä.

– Puhutaan yliopistojen kolmannesta tehtävästä yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Sillanpää ei kuitenkaan koe olevansa henkilökohtaisesti erityisen ansioitunut tieteen ymmärrettäväksi tekemisessä, vaan sanoo tutkimusalansa olevan suurta yleisöä kiinnostava.

Sillanpää tutkii vedenpuhdistusta ja etsii ratkaisuja vesiongelmiin. Hän on kirjoittanut 400 tutkimusartikkelia, joista yli puolet on julkaistu kansainvälisissä lehdissä.

– Yksi ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä on puhtaan veden saatavuus tulevina vuosikymmeninä. YK on ennustanut, että kymmenen vuoden kuluttua kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä kärsii vakavasta vesipulasta.

Sillanpään tutkimushankkeisiin on myönnetty rahoitusta yhteensä yli 17 miljoonan euron arvosta.

Himalajan ylängölle yhä uudelleen

Sillanpäätä on kutsuttu seikkailijaprofessoriksi Himalajan tutkimusmatkojen vuoksi. Hän on matkustanut Himalajan ylängöille 34 kertaa.

– Aika tarkkaan on se maailmankolkka käyty lävitse, Sillanpää sanoo.

Seuraava matka Tiibetiin on toukokuussa.

– Syksyllä matkustamme ehkä Himalajan etelärinteille.

Matkojen tarkoituksena on hakea ylängöiltä tutkimusaineistoa, jota tutkitaan sekä paikan päällä että kotimaassa.