1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kipakka väittely eduskunnassa – "Ruotsi sai Wahlroosin joululahjaksi", "imenyt Suomesta kaiken"

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie tiukkasi hallitusta verokilpailun torjunnasta.

politiikka

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie vyörytti eduskunnan kyselytunnilla torstaina täyslaidallisen Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin päälle.

– Olemme lehdistä saaneet lukea, että Ruotsi on saanut viime jouluna Suomelta joululahjaksi miljonääri Björn Wahlroosin. Eli tästä voidaan päätellä, että Wahlroos on imenyt Suomesta kaiken mitä imettävissä on, ja tunnetusti ahneellahan ei ole mitään rajaa, Lapintie avasi puheenvuoronsa.

– Tässä tapauksessa väitetään, että muutto johtuu nimen omaan siitä, että Ruotsin porvarihallitus on poistanut perintöverotuksen. Kysyisin, miten Suomen hallitus aikoo puuttua siihen, että EU-alueella maat eivät kilpaile keskenään verotuksessa?

– Se oli Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus, joka poisti perintöveron, vastasi pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

Katainen tulkitsi, että Lapintie on rakentamassa EU:sta liittovaltiota.

– Me siis vastustamme edustaja Lapintien liittovaltioajatusta, jossa jäsenvaltiot eivät saisi itse päättää verotuksesta, Katainen jatkoi.

Lapintie vaati vastausta myös siihen, onko hallitus lipeämässä ohjelmastaan veroparatiisien kitkemiseksi.

– Olen nyt todella hämmentynyt hyvä herra pääministeri, koska hallitusohjelmaan on kirjoitettu, jos te ette ole vielä sitä ehtineet muuttaa, että tämä hallitus on eturintamassa suitsimassa veroparatiiseja ja epätervettä verokilpailua EU:n alueella. Mitä ihmettä tämä nyt on, hän kysyi.

Katainen vastasi, että hallitus on tehnyt töitä veroparatiisien suitsimiseksi.

– Teimme kahdenvälisiä verosopimuksia, jotta voisimme välttää sitä, että pääomat liikkuvat pois niistä maista, missä niitä kuuluisi verottaa, hän sanoi.

Lue seuraavaksi