Television lastenohjelmat 50 vuotta: tämän päivän aikuiset toivovat 1980-luvun lastenohjelmia

Lastenohjelmien juhlavuosi tarjoaa tämän päivän aikuisille mahdollisuuden nähdä omia lapsuussuosikkejaan. Juhlavuoden erikoisohjelmat starttaavat pääsiäisviikolla, jolloin TV2 esittää joka arki-ilta tunnin nostalgiaohjelmat otsikolla "Parasta ikinä".

Kotimaa
Pelle Hermanni
Antero Tenhunen / Yle

Ihanimmat lastenohjelmat ovat jättäneet monille niin pysyvän muistijäljen, että katsojat osaavat omien suosikkiensa tunnukset vielä aikuisiälläkin.

Tamperelaisessa Pikku Kakkosen puistossa lapsensa kanssa leikkivä Erika Mustamäki laulaa ulkomuistista pätkän Luppakorvan tunnusmusiikkia. Nalle oli hänen suosikkinsa.

– Se oli vähän niin kuin mun mummo, se Nalle Luppakorva, vaikka se oli mies. Olen vasta jälkeenpäin tajunnut. Ehkä siinä oli yksi sen suosion syy, että se muistutti mun mummoa, Mustamäki nauraa.

Laura Kapanen muistaa rallatelleensa Rölli-lauluja, vaikka vietti ison osan lapsuusajastaan ulkomailla.

– Ilmeisesti se oli sitten vanhempien mielestä meille sopiva. Meillä oli hyvin tarkkaa se, mitä saatiin katsoa ja mitä ei, Kapanen kertoo.

Palautteen määrä kertoo ohjelmien tärkeydestä

Television lastenohjelmien säännölliset lähetykset alkoivat vuonna 1964 ja silloin perustettiin myös Lasten ja nuorten toimitus.

Se oli vähän niin kuin mun mummo, se Nalle Luppakorva, vaikka se oli mies.

Erika Mustamäki

Lastenohjelmista tulee tekijöille paljon palautetta. Tämä kertoo Ylen lastenohjelmien tuottajan, Teija Ryösän mukaan niiden tärkeydestä.

Nyt toivotaan erityisesti 1980-luvulla esitettyjä ohjelmia.

– Se johtuu siitä, että enää ei ole niinkään 70-luvulla lastenohjelmia katsoneita vanhempia, vaan tämän päivän vanhemmat ovat katsoneet lastenohjelmia 1980-luvulla, Ryösä kertoo.

Lastenohjelmien juhlavuosi tarjoaa tämän päivän aikuisille hyvän mahdollisuuden nähdä omia lapsuussuosikkejaan. Juhlavuoden erikoisohjelmat starttaavat pääsiäisviikolla, jolloin TV2 esittää joka arki-ilta tunnin nostalgiaohjelmat otsikolla "Parasta ikinä". Nostalgiasarja jatkuu perjantaiaamuissa toukokuulle asti.

Teija Ryösä iloitsee juhlavuodesta, sillä hänen mukaansa lastenohjelmat ovat osa suomalaisten yhteistä muistia, ja ohjelmia voidaan muistella kollektiivisesti.

– Kun kertoo, mitä lastenohjelmia on katsonut, niin löytyy sama ikäryhmä, joka on katsonut samoja ohjelmia. Niitä halutaan muistella yhdessä, Ryösä kertoo.

– Jokaisella on joku muisto omista lapsuusajan lastenohjelmista ja halutaan ehkä vähän tarkistaa, että kuinka omat muistikuvat pitävät paikkansa.