Kaija Koo villitsee nuorta yleisöä - radion nuortenkanavat ihmeissään

Laulaja Kaija Koo on noussut uuteen suosioon. Häntä fanittavat nyt erityisesti pari-kolmekymppiset naiset. Radion nuorisokanavien soittolistoille pitkän uran tehnyt artisti ei kuitenkaan ole kelvannut.

Kaija Koo esiintymässä Helsingin Tavastia-klubilla.

Kaunis, rietas, onnellinen! Kaunis, rietas, onnellinen!

Yhteislaulu raikui viikko sitten Helsingin Tavastialla, kun Kaija Koo veti kaksi loppuunmyytyä konserttia. Yleisön laulusta on tullut artistin keikoille positiivinen ongelma. Ääni tulee ihmisistä kovempaa kuin äänentoistolaitteista.

Vain elämää -sarja toi Kaija Koolle lisää uusia faneja. Keikoilla yleisöä on silti riittänyt läpi vuosien.

– Välillä tuntuu, että se on suuri salaisuus. Ettei saa puhua, että minulla on paljon väkeä keikoilla. Mutta jonkun verran yleisömäärän kasvamista on tapahtunut ja uusi yleisö on löytänyt minut, kertoo Kaija Koo.

Nuorten naisten tunteiden tulkki

Kaija Koon keikoilla käy kaiken ikäistä väkeä, mutta yleisöstä erottuvat etenkin pari-kolmekymppiset naiset. Sinna ja Sini Sinkkonen olivat tulleet keikalle Vantaalta.

– Kaija on hyvä esikuva. Se on niin nuorekas nainen, ei voi olla tykkäämättä siitä, siskokset hehkuttavat.

Helsinkiläiset Salla Jyrkäs ja Sonja Vimpari ovat fanittaneet Kaijaa jo pienestä pitäen.

Salla Jyrkäs ja Sonja Vimpari ovat vannoutuneita Kaija Koo -faneja. Kuva: Yle

– Tämä kaksi päivää Tavastialla on ollut sellanen retriitti meille. Muut menevät hiljentymään, me mennään Kaijan keikalle hakemaan henkistä hyvinvointia, sanoo Vimpari.

– Mä uskon, että nuoriin naisiin vetoaa se Kaijan asenne, mitä hän levittää. Olet mitä olet, mutta kanna ylpeästi se, mikä olet, Jyrkäs analysoi.

Radiokanaville tenkkapoo

Nuorten fanituksesta huolimatta Kaija Koon uusin kappale Kuka sen opettaa ei soi nuorisoradiokanavilla kuten YleX:llä tai NRJ:llä. Syynä on se, että pitkän linjan artistia on vaikea sovittaa kanavien profiiliin.

– Nuorisoa täynnä olevat festarikeikat ja loppuunmyydyt Tavastiat osoittavat, että joudun ottamaan tosi vakavasti huomioon Kaija Koon, kun mietin biisejä meidän listoille, sanoo YleX:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi.

Artistia itseään asia hieman kismittää, mutta uskoo musiikkinsa löytävän nuoret kuulijat muuta kautta.

– Ehkä nuoret kuuntelevat musiikkiani omassa kodissaan. Katsotaan, miten uusi albumini lähtee soimaan. Eihän sitä tiedä, missä se soi, Kaija Koo nauraa.

Reteä mimmi, mutta ei missään nimessä puuma

Tavastian lavalla Kaija Koo on elementissään. Hän heiluttaa villisti tukkaansa ja veivaa lantiotaan. Välillä rokataan, välillä herkistytään. 51-vuotiasta ikä ei paina.

– En mieti tulevia luokkakokouksia ja eläkepäiviä vielä. Mä elän jotenkin tässä hetkessä voimakkaasti.

Kaija Koo sanoo julkisuuskuvansa muuttuneen vuosien varrella ja että nykyisin hän on paljon aidompi, eikä varo sanomisiaan niin paljoa.

Joistakin häneen liitetyistä asioista karvat nousevat kuitenkin pystyyn. Yksi niistä on jokunen aika sitten muodissa ollut termi puuma, jolla tarkoitetaan nuorempia miehiä vokottelevaa naista.

– Se on jotenkin äärettömän ärsyttävä. Onneksi se on jo unohtunut, Kaija Koo puuskahtaa.

Kaija Koon päämääränä on kehittyä vielä laulajana, vaikka 1980-luvun alussa uransa aloittanut artisti saa yleisöltä paljon palautetta juuri tulkinnastaan.

– Ihmiset sanovat usein, että sinä puit sanoiksi sen, mitä en itse pystynyt sanomaan. Että ovathan nämä universaaleja fiiliksiä, mitä näissä kappaleissa on. Ne koskettavat meitä kaikkia, Kaija Koo sanoo.