Nato julkaisi satelliittikuvia venäläisjoukoista – Venäjä sanoo Naton varustautuvan Mustallamerellä

Naton julkistamissa kuvissa nähdään mm. suuret määrät panssarivaunuja ryhmitettyinä avoimille pelloille. Venäjä puolestaan kertoo Naton olevan perustamassa laivasto-osastoa Mustallemerelle.

Ulkomaat
10. huhtikuuta julkaistu satelliittikuva venäläisistä SU-27- ja SU-30-hävittäjistä Buturlinovkan lentotukikohdassa 150 kilometrin päässä Ukrainan rajalta.
Naton julkistamissa kuvissa nähdään mm. suuret määrät panssarivaunuja ryhmitettyinä avoimille pelloille.

Sotilasliitto Nato on julkaissut joukon satelliittivalokuvia, joiden se sanoo todistavan Venäjän suuresta sotilasvoimasta Ukrainan rajan tuntumasta. Läntiset sotilasasiantuntijat arvioivat, että Venäjällä olisi rajan lähellä noin 40 000 sotilasta.

Kuvia ovat julkaisseet useat kansainväliset tiedotusvälineet, mm. brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Naton mukaan kuvat on otettu maaliskuun 22. päivän ja huhtikuun toisen päivän välisenä aikana. Tämän jälkeen venäläisjoukkojen määrä rajalla on arvioiden mukaan pysynyt samana.

Venäjä tyrmäsi uutisen välittömästi. Valtiojohtoisen RIA-Novosti-uutistoimiston mukaan kuvat olisi otettu jo viime vuoden elokuussa.

Kuvissa nähdään kymmeniä taistelupanssarivaunuja, miehistönkuljetusajoneuvoja, tykistöä ja lentokoneita. Huomiota herättää, että suuret määrät kalustoa on varastoitu avoimille pelloille, eikä rakennusten suojiin. Lentokentille on ryhmitetty mm. Su-33, Su-27/30, Su-24- sekä MiG-31-hävittäjiä.

Kuvauspaikat ovat 40–150 kilometrin päässä Ukrainan rajasta hyvien siirtymisteiden ja tietoliikenneyhteyksien varrella, Nato sanoo.

Venäjä: Nato kokoaa laivastoa Mustallemerelle

Nato-maiden laivastoa kerääntyy Mustallemerelle, sanoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass.

Yhdysvaltain laivaston hävittäjä USS Donald Cook saapui Mustallemerelle tänään torstaina. Alus on varustettu mm. Aegis-ohjustentorjuntateknologialla.

Huomenna perjantaina alueelle saapuisi Itar-Tassin mukaan ranskalainen tiedustelualus Dupuy de Lome ja kolme päivää myöhemmin hävittäjä Dupleix.

Lisäksi Mustallamerellä on jo maaliskuusta lähtien ollut Ranskan laivaston pelastusalus Alize.

– Voimme todeta, että Nato on rakentamassa laivasto-osastoa Mustallemerelle, Venäjän rajan läheisyyteen ensi kertaa sitten vuoden 2008, sanoo Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus