24 tuntia kestävä yleislakko pysäytti Argentiinan

Lakkoilun taustalla ovat muun muassa korkea inflaatio ja rikollisuus. Alkuvuodesta Argentiinassa on järjestetty satoja mielenosoituksia.

Ulkomaat
Ilmakuva Buenos Airesista vuonna 2009.
Ilmakuva Buenos Airesista vuonna 2009. Martin Terber / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Maanlaajuinen yleislakko lamautti Argentiinan torstain ajaksi. 24 tunnin mittainen lakko pysäytti maan bussi-, juna- ja lentoliikenteen, hiljensi yrityksiä ja satamia ja tyhjensi koulujen luokkahuoneet.

Noin puolet pääkaupunki Buenos Airesin kaupoista piti ovensa auki, mutta liikkeiden hyllyillä oli tavallista vähemmän tuotteita. Kadut ja jalkakäytävät olivat lakkotorstaina hiljaisempia kuin tavallisena sunnuntaina.

Lakkoilun taustalla ovat muun muassa korkea inflaatio ja rikollisuus.

Argentiinan inflaation arvioidaan yltävän 30 prosenttiin vuodessa, ja epävarmuus maan tulevaisuudesta on hyydyttänyt talouskasvun. Asumiskustannukset ovat nousseet jyrkästi, kun Argentiinan hallitus on leikannut energiatukia, joita se on maksanut maata vuonna 2002 koetelleesta talousromahduksesta lähtien.

Viime viikolla Buenos Airesiin julistettiin poikkeustila väkivaltaisen ryöstöaallon vuoksi. Poikkeustilan on määrä olla voimassa vuoden. Buenos Airesissa jopa hälytettiin 5 000 eläkkeellä olevaa poliisia levottomuuksia rauhoittamaan.

Argentiinan ammattiyhdistysliike vaatii lakolla muun muassa palkankorotuksia ja veronalennuksia. Ammattiyhdistysliikkeen mukaan luvassa on uusia ja pidempikestoisia lakkoja, mikäli maan hallitus ei taivu vaatimuksiin.

Presidentti Cristina Kirchnerin kansliapäällikkö Jorge Capitanich ehti torstaina verrata lakkoilijoiden toimia keskiaikaiseen piiritykseen. Siitä huolimatta Argentiinan hallitus ilmoitti, että se tukee ihmisten oikeutta ilmaista tyytymättömyyttään rauhanomaisesti.

Alkuvuodesta Argentiinassa on järjestetty satoja pienempiä protesteja. Yksin maaliskuussa Argentiinassa pidettiin 656 katumielenosoitusta.

Argentiinassa koettiin yleislakko viimeksi marraskuussa 2012.

Lähteet: AFP, AP