Yhä suurempi siivu juustosta tulee ulkomailta – Valio lopettaa kaksi juustolaa

Valion juuston teko loppuu Toholammilla ja Kaitsorissa. Yt-neuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen; työnsä menettää yli 60 henkilöä. Syynä on ulkomaisen juuston kulutuksen kasvu. Juusto menettää merkitystään myös suhteessa esimerkiksi rahkoihin.

talous

Valio aikoo sulkea Toholammin ja Vöyrin Kaitsorin juustolat. Niissä on yhteensä yli 60 työntekijää. Myös kunnossapidon työt loppuvat. Pisimpään työskentelevät varastomiehet, joiden rupeama kestää viimeisten juustojen kypsymisen ajan.

Toholammin juustolan tehtaanjohtaja Kirsi Järvelä sanoi, että tietoa jatkosta tiedettiin odottaa kevään aikana.

– Halpoja juustojahan tuodaan ulkomailta tosi paljon ja kuluttajat ovat äänestäneet omalla ostovoimallaan. Juuston kulutus on kasvanut, mutta kasvu on tullut valitettavasti tuontijuustoista, sanoo Järvelä.

Tuoretuotteet pinnalla

Toholammilla kurssia yritettiin muutama vuosi sitten korjata siirtämällä tuotantoa erikoisjuustoihin. Tuotantomäärät ovat kuitenkin pieniä. Toholammilla kehitettyä AlppiKreiviä tehdään tulevaisuudessa Lapinlahdella.

– Kyllähän trendi on se, että tuoretuotteisiin raha tänä päivänä menee. Juustojen kilpailuasema on heikentynyt. Rahkat ovat tosi kova tekijä, muutenkin proteiinituotteet ovat tällä hetkellä kysyttyjä.

Järvelä ei ryhdy arvioimaan, tuleeko juustosta Valiolle marginaalituote.

Rahkat ovat tosi kova tekijä, muutenkin proteiinituotteet ovat tällä hetkellä kysyttyjä

Tehtaanjohtaja Kirsi Järvelä Toholammin juustolasta

– Jossain määrin ne tulevat olemaan mukana. Tuotantoa pitää keskittyä isompiin tuotantolaitoksiin.

Vakituisille tarjotaan töitä Valion muista laitoksista. Tehtaanjohtaja Kirsi Järvelä uskoo, että mahdollisia siirtyjiä löytyy, mutta kuinka paljon, sitä hän ei uskalla ennakoida.

Valion suunnitelmista kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti.