1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen talousnäkymät laskivat miinusmerkkisiksi

Suomen asema parhaassa kolmen A:n luottoluokassa on horjumassa.

Standard & Poor's on yksi kolmesta merkittävimmästä luottoluokittajasta. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Luottoluokittaja Standard & Poor's on laskenut Suomen luottoluokitusten näkymiä.

Perinteisesti kolmen A:n maana pysyneen Suomen näkymät ovat nyt hieman aiempaa negatiivisemmat. S&P alensi Suomen vuosien 2014–2016 välistä talouskasvun ennustetta 1,4 prosentista yhteen prosenttiin. Luottoluokittaja näkee myös, että Suomen talous on haavoittuvainen euroalueen ja muiden kauppakumppaneiden, kuten Venäjän, talouksien laskuille.

Lisäksi luottoluokittaja kertasi jo aiemmin mainittuja ongelmia: väestön ikääntymisen ja kuntatalouden ongelmat. Nämä yhteen lukien julkisen talouden velan määrä ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta jo ensi vuonna. Vielä vuonna 2008 lukema oli 34 prosenttia.

S&P:n mukaan pitkään jatkunut hidas kasvu saattaa vaikeuttaa hallituksen yrityksiä tasapainottaa taloutta. Lisäksi luottoluokittaja näkee ongelmia maamme poliittisten päätösten toimeenpanossa. S&P ei kuitenkaan usko, että Suomen politiikka muuttuisi merkittävästi pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kesäkuussa tapahtuvan eron jälkeen.

S&P on näkymistä huolimatta pitänyt maamme luottoluokituksen ennallaan kolmessa A:ssa. Luottoluokittajan mukaan mahdollisuus siihen, että se laskisi Suomen luottoluokitusta seuraavan 24 kuukauden aikana on yksi kolmasosa, mikäli Suomen taloudellisessa ja fiskaalisessa suunnassa ei näy selviä merkkejä käänteestä. S&P:n mukaan mahdollinen luottoluokitusluokan lasku oli yhden pykälän verran.

Luottoluokitusluokka vaikuttaa muun muassa lainojen korkoihin.