Holopaisen musiikki liikutti Don Rosan kyyneliin

Kun maailmankuulu sarjakuvapiirtäjä ja maailmankuulu muusikko kohtaavat, seurauksena voi olla jotain ainutlaatuista. Nightwishistä tunnettu Tuomas Holopainen sävelsi levyllisen musiikkia taiteilija Don Rosan sarjakuvakirjaan.

kulttuuri
Tuomas Holopainen ja Don Rosa.
Nightwish-yhtyeen Tuomas Holopainen on Roope Ankka -aiheista musiikkia yhdessä tämän ajan tunnetuimman Ankka-piirtäjän, Don Rosan kanssa. Herrat kertovat, miten yhteistyö sai alkunsa.

Yhdysvaltalainen Don Rosa ja suomalainen Tuomas Holopainen kohtasivat ensimmäistä kertaa Aku Ankka -lehden lehdistötilaisuudessa vuonna 2010. Holopainen lähestyi ihailemaansa piirtäjää yleisön joukosta, ja ehdotti musiikin säveltämistä hänen kuvilleen.

– En ollut kuullut Tuomaksesta aiemmin, mutta hän tuli esittelemään itsensä ja esitteli ideoimansa projektin, Rosa kertoo.

– Sanoin, että sepä kivaa ja pidä minut ajantasalla. En uskonut kuulevani hänestä enää, nauraa Rosa nyt muistolleen.

Holopaistakin naurattaa:

– Se 2010-tapaaminen ei mennyt ihan kaikkien pelisääntöjen mukaan, mutta pari vuotta sen jälkeen selitin homman hänelle uudelleen. Rosa teki upean kansikuvan ja antoi vielä vanhoja luonnoksiaan käytettäväksi levylle ja musiikkivideolle.

Musiikki vetosi Rosan tunteisiin

Holopainen tunsi ihailemansa sarjakuvataiteilijan materiaalin jo vuosikymmenten takaa. Idea yhteistyöhön syntyi hänen mielessään viitisentoista vuotta sitten. Holopainen kertoo lukeneensa _Roope Ankan elämä ja teot _-kirjan kymmeniä kertoja, ja eläneensä muutenkin Aku Ankkojen maailmassa pienestä lapsesta lähtien.

– Aina kun mie teen biisejä, mie nään musiikin kuvina. Käytän biisien teossa visuaalista apua, saatan laittaa nuottitelineelle hänen sarjakuvakirjansa tai hienoja luontokuvia, hän kertoo.

– Siitä ideastahan tämä koko projekti lähti.

Don Rosa kuuli sarjakuvakirjalle tehtyjä sävellyksiä ensimmäistä kertaa vieraillessaan Holopaisen studiolla. Rosa kertoo liikuttuneensa kokemuksesta, muutama kyynelkin siinä vierähti.

– En edes osannut odottaa mitään niin kaunista. Elokuvamusiikki on yksi tärkeimmistä harrastuksistani ja joku sävelsi musiikkia minun kuvilleni, hän huokaa.