1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Etlan tutkimusjohtaja: Luottoluokitusnäkymien lasku ei ole katastrofi

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta uskoo, että psykologisia vaikutuksia lasku-uutisella on. Se, miten markkinat reagoivat määrää lopullisen merkityksen. Tärkeää tämä on Suomelle siksi, että se vaikuttaa valtion lainankorkoihin. VM:n ylijohtaja Markus Sovala arvioi, ettei konkreettisia merkityksiä Suomelle näkymien laskulla tässä vaiheessa ole.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Kuva: Yle

Suomen luottoluokitusten näkymien lasku on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Mika Malirannan mukaan ikävä uutinen, muttei katastrofi.  

– Psykologisia merkityksiä tällä varmasti on. Markkinoiden reagoinnin myötä nähdään lopullinen merkitys. Tämä on tärkeää siksi, että se vaikuttaa lainankorkoihimme ja rahoitusmarkkinoihin ja seuraukset ovat nähtävissä hyvinkin pian, sanoo Maliranta.

Malirannan mukaan nyt on olennaista se, miten instituutiot jatkavat toimintaansa tästä eteenpäin. 

– Tämä on mielestäni Suomen suuntaan pieni muistus siitä, että vaikka Suomella on pitkä perinne, jonka mukaan luottamus on pystytty pitämään vaikeissakin paikoissa, automaattista se ei ole.

– Täytyy muistaa, että Suomi on ihan viimeisiä Euroopan maita, jotka ovat kärsineet luottoluokituksen laskunäkymistä.

Malirannan käsityksen mukaan luottoluokitusyhtiöt tekevät arvioitaan eri maiden luottoluokitusnäkymistä jatkuvasti ja niitä tarkistellaan tietyin väliajoin.

– Arviointi on ymmärtääkseni kestänyt jo jonkun aikaa ja tämän ajan sisällä on tullut uutta tietoa siitä, minkälaisiin päätöksiin puolueet ovat Suomessa sitoutuneet. En usko, että pääministerin lähtöilmoitus on ainut tai edes ratkaiseva tekijä. 

VM:n ylijohtaja: Ei konkreettisia merkityksiä tässä vaiheessa

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Markus Sovala muistuttaa, että uutinen ei merkitse sitä, että Suomen luottoluokitusta olisi nyt laskettu vaan sitä, että sitä voidaan joskus tulevaisuudessa laskea.

– Konkreettisia merkityksiä ei tässä vaiheessa Suomelle ole. On vaikeaa uskoa, että tämäntyyppisellä ilmoituksella olisi merkitystä esimerkiksi valtion velanottoon ja sen kustannuksiin.

Sovala ei usko, kuten ei Malirantakaan, että pääministerin lähtöilmoituksella olisi merkitystä.

– Standard & Poor's itse viittaa Suomen heikkoon talouskasvuun viimeisen vajaan kymmenen vuoden sisällä ja he arvioivat, että kasvunäkymä on tästä eteenkinpäin heikko. Karkeasti ottaen heidän arvionsa tulevaisuuden suhteen ei paljon poikkea valtiovarainministeriön ennusteesta. Jos luokitukset tulevaisuudessa heikkenisivät tämän myötä, se ei toki helpottaisi valtion velkakirjojen myyntiä.