Tee töitä unelmien eteen – elämään voi vaikuttaa

Edinbourghin kovilla kulmilla varttunut John Loughton kiertää maailmaa kertomassa, että jos ei mitään tavoittele, ei myöskään mitään saavuta. Nuori skotti toi viestiä asenteen tärkeydestä myös Suomeen.

ilmiöt
Dream-teksti irtokirjaimista katon rajassa.
Niina Koskela / Yle

Alle kolmikymppinen skotti John Loughton on esimerkki siitä, että elämänkulkuun voi vaikuttaa. Mies varttui Edinbourghin pohjoispuolen kovilla kulmilla, ja elämä oli hyvää vauhtia luisumassa kohti toivottomuutta ja hidasta tuhoa.

Muutos tuli, kun naapurin 12-vuotias poika antoi Loughtonin lukea päiväkirjaansa. Merkintöjen epätoivo herätti Loughtonin. Vetelehtimisen ja jengissä roikkumisen asemesta mies alkoi herätellä poliitikkoja siihen, millaisissa oloissa ihmiset Edinbourghin lähiöissä asuivat ja millaisten ongelmien kanssa siellä joka päivä painitaan.

Nyt Loughtonilla on oma yritys Lontoossa, ja nuori mies kiertää ympäri maailmaa puhumassa nuorten asioista nuorille, mutta myös valtion päämiehille, poliitikoille, yritysjohtajille ja virkamiehille. Loughtonin puheessa ydinsanaksi nousee paikasta riippumatta asenne.

– Asenne ei ole kaikki kaikessa, mutta ilman asennetta ei ole muutakaan. Ihmisellä voi olla akateemista koulutusta ja asennetta, mutta jos ei tiedä mitä niillä tekee ja sisäinen palo puuttuu, ei taidoillakaan tee oikein mitään.

Olipa päämääräsi, asenteesi tai tavoitteesi mikä tahansa, toteuta ne.

John Loughton

Loughtonin mukaan hän on törmännyt usein puheisiin, että on helppo sanoa jokaisen voivan muuttaa elämäänsä ja tulla menestyjäksi, mutta reaalimaailma toimii toisin.

– Kaikista ei tietenkään tule miljonäärejä, presidenttejä tai stevejobseja. Ihmisten haaveet ja päämäärät ovat erilaisia. Minun viestini on, että olipa päämääräsi, asenteesi tai tavoitteesi mikä tahansa, toteuta ne. Jos ajattelet, että et niitä saavuta, et niitä myöskään saavuta.

Loughton puhuu tekemisen, ponnistelun, yrittämisen ja lannistumattomuuden puolesta.

Onni potkii tekevää

Epäonnistumista skotti pitää jopa onnistumista tärkeämpänä, sillä epäonnistumisista oppii usein enemmän kuin onnistumisista. Asioita ei hänen mielestään pitäisi ajatella mustavalkoisesti, vaan ottaa käyttöön koko väriskaala.

John Loughton innostaa kajaanilaisia
John Loughton innostaa kajaanilaisia toteuttamaan unelmiaan.Teppo Kauppinen

Vaikka tekeminen nousee miehen puheissa keskiöön, hän ei väheksy hyvän tuurin merkitystä. Joskus ihminen vain on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Tottakai näin on. Tosin sinun täytyy itse luoda olosuhteet hyvän onnen saapumiselle. Luotan onnea enemmän kovaan työhön ja määrätietoisuuteen sekä luottamukseen, hyväntahtoisuuteen ja luovuuteen.

20-vuotiaana Loughton osallistui kotimaansa julkisuuden nuorten henkilöiden Big Brotheriin, ja voitti sen. BBC kertoi asiasta sivullaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2008.

Menestystä myös ilman kultapossukerhoa

Positiivisuuden sanoma tulee Loughtonilta selkeänä ja voimakkaana, vaikka toisaalta mies itse näkee Ison-Britannian paikkana, jossa itse ei aina voi vaikuttaa menestykseensä.

Olen törmännyt puheisiin, että en sano oikeita asioita, en ole käynyt oikeita kouluja ja minulla ei ole oikeanlaista isää.

John Loughton

Hän toteaa, että iso salaisuus ei ole se, että jos synnyt Englannissa tai varakkaaseen perheeseen, käyt kalliin yksityiskoulun Etonin, ja joko Cambridgen tai Oxfordin yliopiston sekä palvelet oikeassa rykmentissä, niin melkoisella todennäköisyydellä päädyt korkeaksi virkamieheksi, pankkiriksi, diplomaatiksi tai suuren yhtiön johtajaksi.

– Maamme on yksi koko maailman epätasa-arvoisimmista maista. Jos olet syntynyt Britanniassa köyhänä, sitä todennäköisempää on, että myös kuolet köyhänä. Se on Britanniassa todennäköisempää kuin missään muualla läntisessä Euroopassa.

– Olen törmännyt puheisiin, että en sano oikeita asioita, en ole käynyt oikeita kouluja ja minulla ei ole oikeanlaista isää. Minun on täytynyt taistella sitä vastaan koko ikäni, John Loughton sanoo.