Kun pehmopossu sairastui leukemiaan – nallesairaala parantaa lapsia lääkäripeloista

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin perjantaina erityistä hellyyttä vaativia potilaita, kun läheisen päiväkodin lapset toivat paikattavaksi muun muassa pehmopapukaijan ja Angry Birds -possun. Nallesairaalapäivien tarkoituksena on lievittää lasten sairaalapelkoa.

Kotimaa
Lääkäri tutkii tytön vastaanotolle tuomaa pehmolelua.
Yksi nallesairaalapäivän järjestäjistä, Tiia Kallio kertoi, mistä tapahtumassa on kyse (toimittaja Antti Karhunen).

"Sillä on haava kärsässä. Ja leukemia", esittelee Salla-niminen esikoululainen lääkärille tuomaansa Angry Birds -possua.

– Haava tuli, kun heittelin sitä kotona ja se tippui kärsälleen, hän jatkaa.

Leukemian aiheuttajaa Salla-tyttö ei osannut sanoa, eikä sitäkään, mitä tauti oikeastaan tarkoittaa. Mutta se ei haittaa: tällä kertaa pehmolelun paranemisennuste on varmasti hyvä.

Salla ja nelisenkymmentä muuta Länsi-Puijon päiväkotilasta vierailivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidettavine pehmoleluineen perjantaina. Tarkoituksena on tutustuttaa lapset leikin kautta sairaalaympäristöön ja sillä tavoin lieventää mahdollisia lääkäripelkoja.

– On tosi tärkeää kertoa lapsille, mitä sairaalassa tapahtuu. Sillä tavalla sairaala on heille jo tuttu ennalta, eivätkä he pelkää sitä, kertoo Siiri Kuvaja, yksi tapahtuman järjestäneistä lasten ja nuorten sairaanhoidon opiskelijoista.

Joskus isompi juttu vanhemmille kuin lapselle

Kuopiossa sekä lapset että sairaanhoitajat ovat ottaneet nallesairaalakokeilut hyvin vastaan, minkä vuoksi siitä on muodostumassa jo perinne. Lasten ja nuorten sairaanhoitoa opiskeleva Tiia Kallio huomauttaa, että lasten kohtaamisesta on iloa myös lasten tuleville lääkäreille ja hoitajille.

– Lapsilta aina herää monenlaisia näkökulmia ja ehkä me osaamme käyttää sitä työssä.

Ehkä tarvittaisiin myös vanhemmille reippaustarroja.

Tiia Kallio

Lapsen iän huomioiminen hoitotapahtumassa vaatii hoitajalta lapsen tasolle menemistä. Se ei kuitenkaan tarkoita kaiken lyömistä leikiksi, tarkentaa kolmas nallesairaalapäivän järjestäjä, Terhi Heiskanen.

– Koska jos ensin vedetään leikiksi ja sitten pistetään neulalla, kaikki menettää merkityksensä. Mutta lapset voivat ajatella asioita aivan eri tavalla kuin aikuiset, niin hoitajan pitäisi yrittää päästä lapsen ajatuksiin, hän sanoo.

Tiia Kallion mukaan myös lapsen perheen huomioiminen on erittäin tärkeää. Hoitajan on osattava toimia koko perheen kanssa, koska lapsen sairastuminen vaikuttaa myös muuhun perheeseen ja heidän panoksensa vaikuttaa suuresti lapsen hoitoon. Toisinaan lapsen sairastuminen on suurempi asia vanhemmalle kuin lapselle itselleen.

– Ehkä tarvittaisiin myös vanhemmille reippaustarroja. Monesti on niin, että ensin sopeutuu lapsi ja sen jälkeen sopeutuu vanhemmat, Kallio kertoo.

Länsi-Puijon päiväkodin Salla-tytön tuoma Angry Birds -possu sai nallesairaalareissunsa päätteeksi laastarin, jolla kärsässä oleva haava parannetaan. Pehmoleluleukemian parantaminen kestää luultavasti kauemmin. Omistaja ei vaikuta olevan erityisen huolissaan siitä, saadaanko possu kuntoon.

– En tiedä. Kyllä se varmaan saadaan, Salla sanoo.