1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rakennuslehti: Lahden kisakeskuksen päärakennus romahdusvaarassa – vuoden 2017 MM-hiihdot ovella

Perjantaina ilmestynyt Rakennuslehti kirjoittaa vakavista ongelmista Lahden tulevien MM-hiihtojen pääkatsomossa. Kaupungin tilakeskuksen mukaan riskit ovat tiedossa ja kattorakenteita vahvistetaan syksyllä. Rakennusvalvonta puolestaan kiistää katsomon romahdusvaaran.

Ympäristöministeriö on lähettänyt kuntien rakennustarkastusviranomaisille listauksen rakennuksista, joiden betonirakenteissa voi olla sortumariskejä. Listauksessa on yhteensä noin neljäkymmentä kohdetta, jotka on toteutettu 1960- ja 70-luvulla.

Listatuissa rakennuksissa on käytetty vastaavaa KA-jännemenetelmää, joka oli käytössä Jyväskylän vuonna 2012 romahtaneessa vesitornissa.

Lahden tilakeskus on vastikään tutkituttanut katsomon utraääni- ja röntgenlaitteita apuna käyttäen. Kunnossapitoinsinööri Jouko Immosen mukaan riskit ovat hallinnassa, mutta eivät kokonaan poissuljettuja. Rakennuksen katon teräksisiä vetotankoja vahvistetaan ulkopuolisilla rakenteilla. Työt on päätetty tehdä ensi syksynä.

Lahden rakennustarkastaja Raimo Luukka toppuuttelee syntynyttä kohua.

En ole nähnyt sellaista tutkimusta, jossa olisi väitetty, että olisi suoranainen romahdusvaara. Syöpymisen astetta ei ole tutkittu tarkemmin.

Raimo Luukka

- En ole nähnyt sellaista tutkimusta, jossa olisi väitetty, että olisi suoranainen romahdusvaara. Syöpymisen astetta ei ole tutkittu tarkemmin. Olisi vaatinut rakenteiden avaamista, että asia olisi voitu varmistaa.

Raimo Luukka sanoo, että tuleville MM-kisoille pääkatsomorakennuksen kunto ei ole ongelma. Katsomo korjataan joka tapauksessa jo tänä vuonna.

Katsomorakennuksen romahdusvaaran nosti esille perjantaina ilmestynyt Rakennuslehti. Lehden mukaan pääkatsomon kuntotutkimuksessa vakavaan riskiin kiinnitettiin huomiota jo viime vuonna.