Ortodoksit kattavat pääsiäisenä pöydän herkkuja täyteen

Pashaa ja kulitsaa, pyörösiä ja vatruskoita. Kun Joensuun ortodoksisen seurakunnan seurakuntatalon keittiössä valmistetaan pääsiäisherkkuja myyjäisiin, ei kananmunia, jauhoja, rahkaa ja kermaa säästellä. Samalla myös muistetaan yhä jatkuvan paaston eväät, kuten hernekeitto ja hapankaali.

Kotimaa
Elina Vaakanainen ja Paula Ryynänen paistavat ja leipovat pyörösiä.
Elina Vaakanainen ja Paula Ryynänen valmistavat pyörösiä Joensuun ortodoksisen seurakunnan seurakuntatalon keittiössä. Tarja Oinonen / Yle

Joensuun seurakunnan seurakuntatalon keittiössä kuhina käynnistyi perjantai-aamuna kello seitsemän. Lauantain myyjäisiin ajoissa piti valmistua esimerkiksi 55 litraa hernekeittoa, kolmisensataa vatruskaa ja kaksikymmentä kiloa pashapohjaa.

– Pasha on oikeastaan rahkakakku. Perusaineksena on rahka, sitten kerma, kananmunat, voi, sokeri, vaniljasokeri, manteli - niitä ei säästellä. Nämä laitetaan muottiin, jossa on Kristuksen nimikirjaimet usein slaavinkielellä, mutta voi olla yhtä hyvin suomeksi, selvittää Pirkko Iltola.

Iltola hyväksyy pashan muotiksi myös monen kotikokin käyttämän kahvinsuodattimen, jonka voi verhoilla sideharsoilla.

Kun paastossa on laihtunut varmaankin, niin sitten saa syödä ihan rauhassa.

Pirkko Iltola

– Pasha syödään kulitsan eli pääsiäisleivän kanssa. Sekin on hyvin makea, siinä on paljon kananmunia ja sokeria ja voita. Että kyllä se hyvin vahva ateria on, Iltola huokaa.

Herkut tohtii syödä, sillä pashan ilmestyessä pöytään takana on pääsiäispaasto, jonka aikana on paitsi syvennetty hengellistä elämää, myös monesti oikeasti syöty harkiten.

– Kun paastossa on laihtunut varmaankin, niin sitten saa syödä ihan rauhassa, Pirkko Iltola naurahtaa.

Hernekeittoa, hapankaalia ja ihania vatruskoita

Joensuun ortodoksisen seurakunnan pääsisäismyyjäisten yksi hittituote on paastoaikaan sopiva hernekeitto. Sitä on keittiössä hämmennellyt vähintään parinkymmenen vuoden ajan Raili Vatanen.

– Herneitä, porkkanoita, kasvislientä, sipulia, kasviksia - kuka mitäkin laittaa, myö laitetaan tällaisia keittojuureksia. Kunhan vain on kasvispohjainen. Kyllä tämä paaston aikana on hyvin tärkeä, Raili Vatanen toteaa.

Toisen paastoherkun, hapankaalin teossa mukana on myös vapaaehtoisia miehiä.

– Kyllä meillä on ihania miehiä ja heillä on ranteissa ruista sen verran, että he suorittavat tämän hakkaamisen. Eli puunuijilla pilkottu kaali hakataan, että siitä saadaan neste irti, sitten siihen lisätään porkkanaa, suolaa, joka myös irrottaa nestettä. Sen tekeminen ei ole monimutkaista, mutta vähän työläs se on, kuvailee Kyllikki Suvanto.

Myyjäisiä varten hapankaali on muhinut viileässä viikon, mutta toki valmis seos säilyy jopa kuukausiakin.

Myö kyllä tehdään se puolikuun muotoisena.

Paula Ryynänen

Mutta takaisin herkkuihin. Jätämme nyt taaksemme kerman ja sokerin, ja maistamme ihania vatruskoja.

– Kuulin tässä äskettäin, että vatruskoita on tehty avonaisina. Myö kyllä tehdään se puolikuun muotoisena, sisään pannaan irtoriisejä ja kananmunia ja pohjahan on perunasta ja vähän vehnäjauhoja, kananmunia ja suolaa, selvittää Paula Ryynänen.

Ja hymyilee vinosti.

– Meillähän on aina hyvä vatruska!

Joensuun ortodoksisen seurakunnan perinteiset pääsiäismyyjäiset ovat seurakuntatalolla osoitteessa Kirkkokatu 32, lauantaina 12.4. klo 10.30. Tuotto menee muun muassa Etiopian naisten hyväksi.