Puutyöyrityksen vetäminen vaatii kovaa sisua - ja taitoa

On oikeastaan ihme, että olemme selvinneet tänne saakka, sanoo Hämeenlinnassa hauholaisen Ilosen Puutyön toimitusjohtaja Liisa Ilonen-Teivonen. Isän 60 vuotta sitten aloittama firma on ollut monta kertaa kovan paikan edessä, mutta jatkanut sisulla. Seuraava totuuden paikka ovat uudet vakuutusyhtiöiden vaatimukset puuteollisuudelle. Edessä ovat isot investoinnit.

Kotimaa
Liisa Ilonen-Teivonen, Ilosen Puutyön toimitusjohtaja ja pääomistaja
Markku Karvonen / Yle

Kun nousee portaita Hauhon kirkonkylän kupeessa sijaitsevan Ilosen Puutyön myymäläkerrokseen, huomio kiinnittyy vanhaan koulutauluun ja sen alla olevaan pitkään höylään.

– Taulun kuva käsityökaluineen, höyläpenkkeineen ja puuseppineen voisi olla kuin isä Jaakko Ilosen ensimmäisestä puusepäntehtaasta, sanoo yrityksen nykyinen jatkaja Liisa Ilonen-Teivonen. Höylä taas on Jaakon 16-vuotiaana huutokaupasta ostama ensimmäinen työkalu. Terä on vanhasta härkähöylästä, johon poika teki itse uudet puuosat.

Ilosen Puutyön juhliessa 60 vuottaan sillä on sekä suku- että paikallisia perinteitä. Yritys on Hauhon vanhin, ja mukaan on tulossa jo kolmas polvi, Liisan puusepäksi kouluttautunut poika Antti Teivonen. Mutta mitään itsestään selvää jatkuvuudessa ei ole. Liisa Ilonen-Teivonen muistuttaa, että tutuista puutyöyrityksistä pitkin maata monet ovat joutuneet lopettamaan.

"Helpommallakin olisi päässyt"

Välillä yritys on ollut vaakalaudalla talouden takia, mutta kovimmaksi paikaksi Liisa Ilonen-Teivonen sanoo vuoden 2001 suuren tulipalon, joka tuhosi koko yrityksen. Hän oli tullut yrityksen toimitusjohtajaksi ja pääomistajaksi isänsä jälkeen vuonna 1989.

– Palon jälkeen minun piti itse päättää mitä tehdä, koska muu perhe ei halunnut päättää asiaa puolestani. Helpommalla olisi päästy, kun olisi otettu vakuutusrahat ja tehnyt jotakin muuta, hän sanoo. Mutta pakon edessä en halunnut antaa periksi. Jos haluaa lopettaa, sen haluaa tehdä toisella tavalla. Varmasti isän perinnekin velvoitti.

Jaakko Ilosen yksinkertainen ajatus oli tehdä täyspuusta kestävää ja käyttökelpoista tavaraa. Liisa Ilonen-Teivonen sanoo, että samalta pohjalta puutyö on jatkanut kaikki vuodet.

Raaka-aine on useimmiten suomalainen koivu. Tuotevalikoima on laaja. Osa Ilosen Puutyön omista malleista menee sisustustavarataloksi kasvaneeseen myymälään, mutta muuten yritys pyörittää tuotantoa vain tilauksesta.

Tekijänä on edelleen puuseppä

Aikanaan sarjatyönä tehtyjä huonekaluja on myyty huonekaluliikkeissä ja viety maailmalle myyntiyrityksen kautta. Kalustoja ovat tilanneet muun muassa oppilaitokset.

– Erikoisin tilaus on kai ollut kuningatar Elisabeth II:lle teetetty Farmset-kalustesarja, jonka Jaakko Ilonen kävi itse kokoamassa Britannia-laivalla Helsingin satamassa, kertoo Liisa Ilonen-Teivonen. Sarja oli omaa suunnittelua.

Hauholainen Puusepäntehdas on tehnyt yhteistyötä myös muun muasa Aarikan kanssa. Liisa Ilonen-Teivonen sanoo, että tuotantokaluston uudistamisesta huolimatta suurin vahvuus on edelleen puusepäntaito ja korkea laatu.

Mikä muuten on heidän suosituin tuotteensa? No, se on Jaakko Ilosen suunnittelema turvatuella varustettu porrasjakkara. Muutkin ovat sellaisen valmistamista yrittäneet, mutta eivät ole pärjänneet pitkän työvaiheen vaativan jakkaran kanssa.

Ilosen Puutyö juhlii pyöreitä vuosia lauantaina 12.4.2014, jolloin kävijöille tarjotaan täytekakkukahvit yrityksen tehtaanmyymälässä kello 9.00 - 14.00.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus