1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Marinkylän murhatuomio muuttui tapoksi – uhri ei kärsinyt tarpeeksi

Itä-Suomen hovioikeus muutti Kotkan Marinkylän murhatuomion tapoksi. 23-vuotias mies surmasi 60-vuotiaan miehen tämän kotiin syksyllä 2012. Käräjäoikeus perusteli murhatuomiota teon raakuudella, hovioikeuden mielestä kahdeksasta kaulaan osuneesta puukoniskusta vain yksi oli tappava.

Kotimaan uutiset
Marinkylän murha oikeuskäsittely syytetty
Marinkylän murhasta syytetty oikeuskäsittelyssä maanantaina 16. syyskuuta.Mika Moksu / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on lieventänyt niin kutsutun Kotkan Marinkylän surman tuomiota.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi nuoren kotkalaismiehen viime vuoden syyskuussa murhasta tapauksessa, jossa vanhempi kotkalaismies surmattiin ryöstön yhteydessä tämän kotona Kotkan Marinkylässä.

Mies tunkeutui uhrinsa kotiin tarkoituksenaan varastaa rahaa sekä muuta irtainta omaisuutta. Teon yhteydessä tekijä sitoi uhrinsa sekä tämän paikalla olleen lapsen. Mies surmasi 60-vuotiaan uhrinsa kaulaan kohdistuneilla puukoniskuilla.

Käräjäoikeus perusteli murhatuomiota teon raakuudella. Hovioikeus puolestaan katsoi teon olleen tappo, koska kahdeksasta uhrin kaulaan kohdistuneesta puukoniskusta vain yksi oli kuolettava. Muita haavoja hovioikeus piti pinnallisina vammoina.

Uhri nousikin vastarintaan?

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan teon raakuutta arvioidessa on annettu merkitystä mm. sille, onko tappo tehty käyttämällä useaa eri välinettä lukuisia kertoja sekä osoittamalla sitkeää surmaamispyrkimystä.

Hovioikeus katsoo, että on mahdollista surman tapahtuneen tilanteessa, jossa uhri on noussut yllättävästi vastarintaan. Hovioikeuden mielestä kyseessä on siten voinut olla ennakoimattomalla tavalla edennyt tilanne.

Surmassa on hovioikeuden mukaan myös jäänyt näyttämättä, että sitä olisi pitkitetty ja näin aiheutettu uhrille erityistä tuskaa. Surmassa ei hovioikeuden mukaan näin ollut raakuudelta ja julmuudelta edellytettyjä piirteitä.

Hovioikeus tuomitsi surmaajan 13 vuoden ehdottomaan vankeuteen sekä maksamaan oikeudenkäyntikuluja.

Lue seuraavaksi