Kiireiset ja iäkkäät työllistävät mökkitalkkaria: ”Tästä saa leivän paremmin kuin maataloudesta”

Töitä riittää ja mökkitalkkareita voisi tulla lisääkin.

Kotimaa
Mökkitalkkari Heikki Hietalahti oikaisee laituria
Yle / Anne Savin

Mökkitalkkari Heikki Hietalahti aloittelee laiturin oikaisua Näsijärven rannassa Tampereen Teiskossa. Hietalahti aikoo tukea asiakkaansa laiturin kivilouhimosta haetuilla tasaisilla kivillä.

Mökkitalkkarin kevään kiireet ovat juuri alkamassa.

– Laitureiden kunnostuksen lisäksi nyt on pihojen siivousta ja puiden kaatoa. Vähän ajan päästä pannaan vesipumppuja paikoilleen, kunhan järvet aukeavat, Hietalahti sanoo.

Kevättöiden jälkeen alkaa nurmikonleikkuu, joka pitää mökkitalkkarin kiireisenä koko kesän. Sen päälle tulevat vielä erilaiset kunnossapitotyöt.

Asiakkaiden määrä lisääntyy tasaisesti

Tottahan se on myös turvallisuustekijä. Mökkitalkkari käy katsomassa, että ikkunat ovat ehjät.

Heikki Hietalahti

Hietalahden mukaan nuoret mökkiläiset tekevät mökin askareita yhä paljon itse, mutta vuosi vuodelta mökkitalkkarin asiakkaiden määrä lisääntyy.

– Vanhemmat mökkiläiset eivät enää pysty tekemään kaikkea. Tai sitten mökkiläinen asuu Helsingissä, eikä halua eikä ehdi tulla tekemään mökille töitä, Hietalahti sanoo.

– Tottahan se on myös turvallisuustekijä. Mökkitalkkari käy katsomassa, että ikkunat ovat ehjät, etteivät lämmityskulut karkaa tähtitieteellisiksi, Hietalahti sanoo.

Tilaa uusille yrittäjille

Hietalahden mukaan töitä riittää ja mökkitalkkareita voisi tulla lisääkin.

Hietalahti oli ennen maanviljelijä. Hän vuokrasi pellot pois kaksi vuotta sitten, koska mökkitalkkarin työt ovat kesällä ja syksyllä samaan aikaan kuin maataloudessakin.

– Helpompi oli luovuttaa se homma toiselle. Leipä on niin kapea maataloudessa nykyään, että kyllä tästä paremmin saa leivän suuhun, Hietalahti sanoo.