1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sibelius-monumentissa voi olla rakenteellinen vika

Haponkestävästä teräksestä tehty Sibelius-monumentti löytyy hieman yllättäen ympäristöministeriön listalta, johon on koottu mahdollisesti vaurioituneita betonirakenteita.

Eila Hiltusen Sibelius-monumentin osa Helsingin Töölössä. Kuva: DENNIS G. JARVIS

Ympäristöministeriö on listannut kohteita, joissa on riski rakenteellisista vaurioista  60- ja 70 -lukujen jännebetonirakenteissa. Kyse on rakenteista, joissa on käytetty tiettyä jännemenetelmää ja tiettyä jänneterästä. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan eräät korkealujuuksiset teräslaadut ovat alttiita viivästyneen vetymurtuman aiheuttamalle säröilylle.

Riskikohteita on useampia Uudellamaalla; joukossa on muun muassa useita vesitorneja, joiden kestävyyttä on nyt parannettu.

Hieman yllättäen listalta löytyi myös taiteilija Eila Hiltusen suunnittelema Sibeliusmonumentti. Vuonna 1967 paljastettu monumentti on Helsingin suosituimpia turistikohteita.

Betonirakenteiden riskien selvittely sai vauhtia vesitornin sorruttua Jyväskylässä toissavuonna.

Sibelius-monumentista tähän asti vähän vaivaa kaupungille

Helsingin Taidemuseon ulkoveistoksista vastaava amanuenssi Teija Mononen on uutisesta ihmeissään.

- Hyvä, että tutkivat. Tätä täytyy nyt sitten rakennusviraston kanssa tarkemmin selvitellä.

Tähän asti Sibelius-monumentti onkin ollut Helsingille harvinaisen helppohoitoinen tapaus. Sitä ei ole tarvinnut korjailla, eikä se ole pahemmin kohdannut ilkivaltaakaan.

- Julkisista veistoksista tästä on ollut vähiten ongelmia. Teräs on kestänyt hyvin. Sen sijaan kalliosta on kyllä lohjennut palanen.

Kanadan poliisi monumentin pienoismallin jäljillä

Monosen mielestä suurin Sibelius-monumenttiin liittyvä harmi on se, että Hiltusen teostaan varten tekemä  kuusimetrinen osaluonnos, Homage to Sibelius on teillä tietymättömillä.

Veistos oli esillä Montrealin maailmannäyttelyssä 1967, mutta kun alueelle alettiin tehdä formularataa 80-luvulla, joku korjasi sen parempaan talteen. Sen koommin teosta ei ole nähty Kanadan poliisin ponnisteluista huolimatta.