1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Sirpa Filpalla takana parisataa roolia - ja lisää tulee

- Juhlin tätä työtä mitä teen, en itseäni, sanoo näyttelijä Sirpa Filppa. Hänen 30-vuotista työuraansa Kemin kaupunginteatterissa juhlitaan lauantaina - työn merkeissä, kuinkas muuten.

Tämä pukuhuone on tullut Sirpa Filpalle tutuksi pitkän työuran aikana. Taustalla voimaa antamassa sielunsisko Frida Kahlon kuva. Kuva: Laura Holappa / Yle

Kolarista kotoisin oleva Sirpa Filppa tuli Kemin kaupunginteatteriin näyttelijäharjoittelijaksi vuonna 1984. Tuli ja jäi. 

– 30 vuotta on vilahtanut aikamoista vauhtia. Ei uskoisi, että tuollainen aika voi mennä niin nopeasti. Olen nähnyt monia johtajia, toistakymmentä on ehtinyt olla. Työkaverit ovat vaihtuneet, mutta joitakin kollegoita alkuajoiltakin on vielä töissä. Meillä on hyvä porukka, Filppa sanoo.

Kala oli kuitenkin jäänyt kulisseihin ja lennosta täytyi improvisoida keskustelu kalasta, jota ei ollut.

Sirpa Filppa

Sirpa on ehtinyt työuransa aikana tehdä noin 200 roolia.

Yksi suurimmista kohokohdista uralla on ollut kemiläisten valinta Bonnin Uuden eurooppalaisen teatterin festivaaleille. Katselmuksessa esitettiin Kristian Smedsin ohjaama ja Samuli Reunasen dramatisoima ja ohjaama Jääkuvat.

– On suuri juttu teatterinäyttelijälle päästä sinne. Ja meidät täältä Suomen Kemistä valittiin! Ne hetket olivat aivan uskomattoman upeita, Filppa iloitsee.

Luovuudella selviää kommelluksistakin

Näyttelijän työssä täytyy olla koko ajan valppaana ja elää tilanteen mukaan. Niin selviää kommelluksistakin, joita väistämättä vuosien varrella sattuu. Eräs tapaus on jäänyt elävästi mieleen.

– Meillä oli kohtaus, jossa vastanäyttelijäni piti tulla lavalle kuhan kanssa. Kala oli kuitenkin jäänyt kulisseihin ja lennosta täytyi improvisoida keskustelu kalasta, jota ei ollut. Ja hyvin siitäkin selvittiin, Filppa nauraa.

Pohjoisen voima kantaa

Teatterinväki valmistautuu koko ajan tulevaan. Tällä hetkellä harjoitellaan Aladdinin ensi-iltaa varten.

– Avoimin mielin kohtaan tulevan. Nyt pääsemme takaisin isolle näyttämölle eli kotiin. Pienien murheiden ei kannata antaa lannistaa, vaan täytyy vain uskoa omaan tekemiseen, Sirpa Filppa pohtii.

Mistä näyttelijä sitten ammentaa voimaa ja intoa luovaan työhönsä?

– Mie luulen, että se kumpuaa tuolta kotoa pohjoisesta, sieltä juurilta. Mettästä. Ja jokapäiväisestä elämästä. Kirjat ovat mulle tärkeitä ja kuvat, eläimet, luonto, puut, kivet.

Filppa on tyytyväinen siihen, että hänen työuransa vuosipäivää juhlitaan Kemin Pirtillä. Metka sattuma on, että teatteri toimi Pirtillä 33 vuotta ja sitten kulttuurikeskuksessa 33 vuotta - kunnes tuli tulipalo, joka hääti teatterilaiset takaisin Pirtille. 

– Olemme takaisin täällä juurilla. Juhlin tätä työtä mitä teen, en itseäni, Sirpa Filppa miettii. Juhlat pidetään "Kissa kuumalla katolla" -iltaesityksessä lauantaina.