Jyväskylä aikoo laajentaa ylijäämäruoan myyntiä

Ylijäämäruoan myyntiä kokeiltiin Jyväskylässä hyvin tuloksin Vaajakummun koululla, ja käytäntö on jo levinnyt muutamaan muuhun kouluun. Jyväskylä valmistelee nyt ylijäämäruoan myyntiä kaupungin muihinkin kouluihin ja päiväkoteihin

ruokahävikki
Oppilas ottaa kouluruokaa.
Ville Airaksinen / Yle

Jyväskylä aikoo laajentaa koulujen ja päiväkotien ylijäämäruoan myyntiä. Kun ruoka on aikaisemmin mennyt roskiin, sitä on nyt tarkoitus myydä puolentoista euron annoshintaan.

Jyväskylän ja Sitran Kohti resurssiviisautta -hankkeessa tehtiin kokeilu, jossa lounastarjoilusta ylijäänyt ruoka myytiin välittömästi lounasajan jälkeen alueen asukkaille. Kokeilu vähensi biojätteeseen menevän ruoan määrää ja lisäsi alueen hyvinvointia tarjoamalla asukkaille mahdollisuuden edulliseen ruokaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Jyväskylän kaupunginhallitus käsittelee ylijäämäruoan myynnin laajentamista tänään. Kaupunginjohtaja Markku Anderssonin esitys on, että Vaajakummun koulusta alkanutta tähdelounaskäytäntöä levitetään kaupungin kouluihin oppilaiden turvallisuus ja koulukohtaiset käytännön ongelmat huomioiden.

Ruoan määrä kouluissa on mitoitettu varsin tarkkaan, ja ylijäävien annosten määrä vaihtelee päiväkohtaisesti. Esimerkiksi viiden sadan oppilaan jyväskyläläiskoulusta ruokaa jäi kymmenelle ulkopuoliselle.

Ylijäämäruoan myynti on kiinnostanut myös muualla Suomessa. Jäännösruokaa myydään muun muassa Kuopiossa, Tampereella ja Kotkassa.