Koira on oikeudelle esine – "Älkää lopettako niitä"

Keskuspuiston koirahyökkäysjutussa todistanut mies vetosi tuomariin, ettei valtiolle takavarikoituja koiria lopetettaisi. Naisen kimppuun käyneet koirat tuomittiin perjantaina omistajaltaan valtiolle menetettäviksi "rikoksentekovälineinä".

Kuva: Yle

Perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa puidussa tapauksessa hyökänneillä koirilla on vielä epäselvä kohtalo. Oikeudessa tuomitulta naiselta on viety kolme koiraa. Oikeus katsoi tänään, että ne jäävät rikoksentekovälineinä valtiolle.

Koirista kaksi hyökkäsi maaliskuussa naisen kimppuun Helsingin Keskuspuistossa kytkemättöminä. Kolmas koira oli tuomitulla naisella remmissä ja tilanteesta sivussa.

Hyökkäys päättyi, kun sivullinen mies tuli väliin. Miestä kuultiin käräjäoikeudessa todistajana.

– Älkää lopettako niitä koiria. Ne tarvitsevat vain koulutusta, mies vetosi tapahtumakertomuksensa ohessa.

Lopettaminen on kuitenkin mahdollinen vaihtoehto. Se voi olla eläinsuojelullisestikin perusteltu ratkaisu: poliisi aikoo kuulla eläinlääkäriä siitä, voiko koiria pitää löytöeläinkodissa teljettyinä määräämättömän pitkään, kertoo tutkinnanjohtaja Pekka Seppälä.

Seppälä on viime kädessä se henkilö, joka ratkaisevasti vaikuttaa tapauksen pitbull-tyyppisten naaraskoirien kohtaloon. Vaakakupissa painaa se, käsitelläänkö tuomio vielä hovioikeudessakin – ja kuinka luultavaa on, että koirat määrättäisiin sielläkin valtiolle.

Yleensä valtiolle menetettäväksi tuomitut esineet huutokaupataan. Näiden koirien kohdalla näin tuskin käy, sanoo tutkinnanjohtaja Seppälä.

– Siinäkin olisi monta mutkaa, että menevätkö koirat soveltuvalle omistajalle. Poliisi ei voi ottaa tässä riskiä, sanoo Seppälä.

Koirat poikkeavat tavallisemmista "rikoksentekovälineistä" siinäkin, että niistä aiheutuu päivittäin kulua.

– Onko koirien säilyttäminen liian kallista? Seppälä pohtii.

– En kuitenkaan ota lopettamisen todennäköisyyteen kantaa.

Poliisilla saattaa olla kohtaloon vastauksia ensi viikolla.