1. yle.fi
  2. Uutiset

Kataisen hallituksen ovi käy tiuhaan – tässä ministerit, jotka ovat lähteneet tai saattavat lähteä

Jyrki Kataisen hallituksen alkuperäisistä 19:stä ministeristä saattaa vaihtua hallituskauden aikana jopa 12, eli peräti 63 prosenttia. Viimeisimpänä tänään lähtöhalukkuudestaan kertoi eurovaaliehdokkaaksi ilmoittautunut sisäministeri Päivi Räsänen.

politiikka
Grafiikka.
Laura Merikalla / Yle Uutisgrafiikka

Tasavallan presidentti Tarja Halonen nimitti Jyrki Kataisen hallituksen virkaansa 22.6.2011. Tuolloin hallituksessa oli 19 ministeriä.

Tähän päivään mennessä jo seitsemän hallituksen alkuperäisistä jäsenistä on eri syistä jättänyt ministerintehtävät.

Tämän lisäksi pääministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut, että hän luopuu kokoomuksen puheenjohtajan tehtävistä kesäkuun puoluekokouksessa. Tämä tarkoittaa, että uusi puoluejohtaja ottaa hoitaakseen myös Suomen pääministerin tehtävät.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen pesti saattaa katketa, jos hän häviää SDP:n toukokuun puoluekokouksessa puoluejohtajaäänestyksen Antti Rinteelle. Mikään ei pakota häntä eroamaan ministerin tehtävistä. Urpilainen on kuitenkin ilmoittanut, että tässä tilanteessa hän jättäisi ministerinviran seuraajalleen.

Kolme muuta ministeriä, Henna Virkkunen, Päivi Räsänen ja Alexander Stubb, ovat asettuneet ehdolle europarlamentin vaaleihin, jotka käydään toukokuun lopulla. Ministerit saavat virkaa hoitaessaan ainakin runsaasti medianäkyvyyttä, joten heillä on hyvät mahdollisuudet tulla valituiksi. Tämä tarkoittaisi ministerinvaihdoksia.

Eroja ja kierrätystä

Ensimmäisenä Kataisen hallituksen jätti jo vuoden hallitustyön jälkeen puolustusministeri Stefan Wallin, joka kesällä 2012 luopui puolueensa puheenjohtajuudesta ja samalla ministerintehtävistä. RKP:n johtoon ja samalla ministeriksi nousi europarlamentaarikko Carl Haglund.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies valittiin Elinkeinoelämän keskusliiton johtoon ja hän jätti hallituksen marraskuussa 2012. Tilalle tuli Jan Vapaavuori.

SDP päätti hallituskauden puolivälissä kierrättää ministeritehtäviä. Tuolloin luopumaan joutuivat peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja opetusministeri Jukka Gustafsson. Guzenina-Richardsonin tilalle tuli Susanna Huovinen ja Gustafssonin tilalle Krista Kiuru.

Kehitysministeri Heidi Hautala joutui median silmätikuksi valtionyhtiö Arctia Shippingiin liittyen. Ankaran poliittisen paineen alla Hautala jätti eronpyynnön 11.10.2013. Hänen tilalleen tuli Pekka Haavisto.

Vasemmistoliitto erosi hallituksesta huhtikuun alussa, kun puolue ei hyväksynyt hallituksen säästölinjauksia. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen ja liikenneministeri Merja Kyllösen tehtävät jaettiin kokoomuksen ja SDP:n kesken.

Liikenneministerin tehtävät siirtyivät Henna Virkkuselle. Kulttuurin ja urheilun sai vastuulleen aiemmin asunto- ja viestintäministerinä toiminut Pia Viitanen, jonka viestintään liittyvät tehtävät siirtyivät puolestaan opetusministeri Krista Kiurulle.

Lue seuraavaksi