1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tilat seisovat tyhjillään – Helsingillä ei väkeä hoitamaan vuokrausta

Kymmenet Helsingin kaupungin omistamat liike- ja toimistotilat ovat tyhjillään, sillä niiden vuokraus yrittäjille takkuaa. Tilakeskus kärsii henkilöstöpulasta, ja vuokraneuvottelijat kamppailevat valtavan työtaakan alla. Monet yrittäjät ovat joutuneet odottamaan vastausta vuokratarjoukseensa turhaan.

Kotimaan uutiset
Kirjakauppias Elmeri Vehkala antikvariaatissaan.
Kirjakauppias Elmeri Vehkala on turhaan yrittänyt vuokrata toimistotilaa kaupungilta.Yle

Kolmea antikvariaattia Helsingissä pyörittävä kirjakauppias Elmeri Vehkala on jo pitkään yrittänyt löytää verkkokaupallensa toimiston. Kaupungilla olisi lähiöissä vapaana useampikin sopiva tila, mutta yhteydenotot Tilakeskukseen tuntuvat kantautuneen kuuroille korville.

– Haimme tilaa Pohjois-Haagasta ja Maunulasta, siis asuinkerrostalojen alakerroista. Emme todellakaan halunneet tilaa mistään hipsteri-Kalliosta vaan ihan oikeasti tuolta, missä ne seisovat tyhjillään. Mutta kukaan ei ikinä vastannut millään tavalla näihin tarjouspyyntöihin.

Lopulta laihan tuloksen tuotti Tilakeskuksen yleiseen sähköpostiin lähetetty viesti " Hei, oletteko oikeasti olemassa?"

– Sitten meille tuli viimein useamman työntekijän kautta vastaus, jossa mun mielestä aika hienosti luki, että "Pahoittelen, ettei minua saa kiinni." Piste. "Johtuu tilakeskuksen resurssipulasta." Piste.

Neljä neuvottelijaa, satoja vuokrasopimuksia

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja, Kokoomuksen Pia Pakarinen myöntää, ettei vuokraus toimi kuten pitäisi.

– Toki viesteihin pitäisi saada kuittaus välittömästi ja tietoa siitä, koska asioihin palataan. Tällä hetkellä resurssipula on kuitenkin Tilakeskuksessa melkoinen, joten ymmärrän senkin puolen asiasta, Pakarinen toteaa.

Kaupungin neljälle vuokraneuvottelijalle tulee päivässä vähintään 70 puhelua kullekin, päälle sähköpostit ja tekstiviestit. Uusia sopimuspäätöksiä arvioidaan tänä vuonna syntyvän yli kolme sataa. Myös tilojen näytöt hoituvat samojen henkilöiden voimin.

Ylikuormitus on jatkunut jo pitkään, ja huoli jaksamisesta kantautunut päättäjille asti. Käynnissä on rekrytointi, jonka pitäisi lisätä vuokraneuvottelijoiden vahvuutta yhdellä heti pääsiäisen jälkeen.

– Vuoden 2014 talousarviossa jo on, että sinne on tulossa uusia työntekijöitä. Tämähän on kuitenkin toiminta, joka tuottaa kaupungille tuloja. Vaikka eurot ovat vähissä, niin siihen kannattaa erityisesti panostaa, Pakarinen huomauttaa.

Kaupungilla koituu tyhjillään seisovista tiloista kuukausittaisia kustannuksia. Uuden vuokraneuvottelijan onkin laskettu tuottavan takaisin vähintään oman vuosipalkkansa.

Kirjakauppias Vehkala huomauttaa, että täyttyvät tilat voisivat tuoda töitä muillekin.

– Me ihan mielellämme olisimme tässäkin tapauksessa työllistäneet osa-aikatyöhön yhden helsinkiläisen ihmisen. Työsuhde on kiinni siitä, että löytyykö se tila.

Lue seuraavaksi