Hyppää sisältöön

Jari Vilén nimitettiin EU:n suurlähettilääksi

Vilén toimii nykyisin Suomen Puolan-suurlähettiläänä. Hän aloittaa uudessa tehtävässään syyskuussa. Vilén johtaa uudessa työssään EU-valtuuskuntaa Euroopan neuvostossa.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Nykyisin Suomen Puolan-suurlähettiläänä toimiva Jari Vilén on nimitetty EU:n suurlähettilääksi Euroopan neuvostoon. Nimityksen teki perjantaina EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton. Tehtävässään Vilén toimii EU:n edustuston päällikkönä Euroopan neuvostossa Strasbourgissa.

Vilén aloittaa uudessa tehtävässä syyskuun alussa. Tällä hetkellä EU:n suurlähettiläs Euroopan neuvostossa on italialainen Luisella Pavan-Woolfe.

Kemiläislähtöinen Jari Vilén, 49, on toiminut Suomen Puolan-suurlähettiläänä vuodesta 2012. Sitä ennen hän oli viisi vuotta Suomen suurlähettiläänä Unkarissa. Kansanedustajana hän työskenteli vuosina 1999-2007 ja Eurooppa-ministerinä 2002-03.

Vilén pitää valintaansa erityisesti tunnustuksena Suomen johdonmukaiselle toiminnalle ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolesta.

EU:n suurlähettilään tehtävää Vilén luonnehtii eräänlaiseksi erotuomarin rooliksi.

– Se on jäsenmaiden kantojen yhteensovittamista, yhteisten kantojen etsimistä, Vilén sanoo.

– Esimerkiksi Ukrainan kriisi näkyy varmasti tulevassa työssä.

Vilénin mukaan edessä on intensiivinen puoli vuotta. Valmistautuminen uuteen tehtävään alkaa heti, mutta samaan aikaan Puolassa on saatettava monia keskeneräisiä asioita päätökseen.

Euroopan neuvosto on Euroopan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö.

.
.