1. yle.fi
  2. Uutiset

Aseistautuneet joukot estävät muslimipakolaisten pääsyn Keski-Afrikan tasavallasta Kameruniin

Tiesulkujen vuoksi naiset, lapset ja vanhukset ovat joutuneet kiertämään pitkiä matkoja. Kuukausia matkaa tehneet ihmiset ovat aliravittuja.

Ulkomaat

Keski-Afrikan tasavallassa kristityistä koostuvat aseelliset joukot ovat estäneet muslimisiviilien paon maasta Kameruniin sulkemalla pääteitä, YK kertoo. Järjestön tietojen mukaan pakolaiset ovat saaneet iskuissa ampumavammoja ja myös viidakkoveitsiä on käytetty.

Kuukausia kävelleet ihmiset ovat aliravittuja.

– Äskettäin saapuneet ihmiset ovat kertoneet avustustyöntekijöille, että tiesulkujen vuoksi heidän on täytynyt kiertää jopa kuukausia kestäviä matkoja päästäkseen Kamerunin rajalle, kertoo YK:n pakolaisjärjestön tiedottaja Melissa Fleming.

– He ovat kävelleet kolme kuukautta. Moni on lähtenyt pääkaupungista Banguista. He ovat syöneet lähinnä lehtiä ja juoneet kelvotonta vettä, kuvailee järjestön lääkintäasiantuntija Paul Spiegel.

Esteistä huolimatta keskimäärin 10 000 ihmistä viikossa, lähinnä naisia, lapsia ja vanhuksia, ylittää Keski-Afrikan tasavallan ja Kamerunin rajan. YK arvioi, että Kameruniin on paennut tänä vuonna 70 000 ihmistä Keski-Afrikan tasavallasta.

Noin 1,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP. Se on voinut toimittaa vaarallisten olojen vuoksi apua maaliskuussa vain 170 000 ihmiselle.

Tuhansia rauhanturvaajia jo paikalla

Kriisin taustalla on lähinnä muslimeista koostuvan Séléka-kapinallisliikkeen vallankaappaus vuosi sitten. Enemmistö maan asukkaista on kristittyjä ja he joutuivat väkivallan uhreiksi vallankaappauksen aikaan. Sittemmin seurasi kostoiskuja aseistautuneiden kristittyjen hyökättyä muslimeja vastaan. Tuhansia ihmisiä on kuollut ja sadattuhannet siviilit ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Väkivaltaisuudet jatkuvat, vaikka maassa on 2 000 ranskalaista ja 6 000 Afrikan unionin rauhanturvaajaa. Ranskalaiset ovat maan länsiosassa eli juuri siellä, missä heidän on tarkoitus turvata teitä, joita pitkin ihmiset pakenevat länsinaapuri Kameruniin. Ranskalaisjoukkojen tiedottaja kertoi tänään perjantaina olosuhteiden olevan lännessä "vakaat mutta hauraat".

Torstaina YK:n turvallisuusneuvosto päätti liki 12 000 rauhanturvaajan lähettämisestä alueelle.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi