1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisit karkottivat kovin ottein tuhansia talonvaltaajia Brasiliassa

Hylättyihin rakennuksiin Rio de Janeirossa majoittuneiden perheiden karkottaminen johti väkivaltaisiin yhteenottoihin.

Ulkomaat

Brasilian Rio de Janeirossa on puhjennut yhteenottoja poliisien ja talonvaltaajien välillä. Levottomuudet puhkesivat, kun yli 1 500 poliisia saapui häätämään lähes 5 000 vuosia sitten hylätyissä rakennuksissa asunutta ihmistä. Puskutraktorit jyräsivät rakennusten ympärille rakennettuja puisia hökkeleitä, joissa oli vielä sisällä asukkaiden omaisuutta.

– Poliisit tulivat ja rikkoivat kaiken, kuvailee alueella asunut Sandro Sousa.

– Tienaamani rahat eivät riitä sekä ruokaan että vuokraan. Siksi tulimme tänne, Rodrigo Moreira perusteli asumistaan vallatussa rakennuksessa.

Osa rakennuksissa majailleista perheistä poistui paikalta rauhallisesti, mutta osa otti yhteen virkavallan kanssa. Poliiseja heiteltiin kivillä, autoja sytytettiin tuleen ja kauppoja ryösteltiin. Levottomuudet levisivät myös läheisiin faveloihin. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla.

Useita ihmisiä loukkaantui yhteenotoissa. Loukkaantuneiden joukossa on lapsia, mutta poliisin mukaan häätöoperaatio sujui suunnitelmien mukaan. Poliisi otti kiinni parikymmentä ihmistä.

– Minulla ei ole mitään paikkaa, johon voisin mennä. Minulla ei ole paikkaa, jossa voisin elää, itki kodittomaksi jäänyt Drielo Almeida.

Rion viranomaiset vakuuttivat puolestaan, että apua olisi ollut tarjolla, mutta vain 177 häädettyä oli ottanut sitä vastaan. Faveloista muuttaneet perheet ehtivät asua valtaamissaan rakennuksissa pari viikkoa. Nyt tyhjennetty alue sijaitsee lähellä ensi kesän jalkapallon MM-kisojen ja vuoden 2016 olympialaisten kisapaikkaa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi