Katainen: Suomen kannattaisi kuulua Natoon

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä Suomen tulisi harkita Nato-jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa, jos jäsenyyden harkinta tulee joskus ajankohtaiseksi.

Kotimaa
Jyrki Katainen Ylen Ykkösaamussa.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa, että Suomeen ei kohdistu akuuttia turvallisuusuhkaa.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä Suomen kannattaisi kuulua sotilasliitto Natoon. Hän tähdentää, että kyse on hänen henkilökohtaisesta mielipiteestään, eikä nykyinen hallitus tule hakemaan Nato-jäsenyyttä. Suomen linja ei ole muuttumassa mihinkään, pääministeri painotti.

Katainen sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, että jos Suomi joskus harkitsee Nato-jäsenyyttä, se kannattaa tehdä yhdessä Ruotsin kanssa.

Katainen kertoi myös tiedostavansa olevansa vähemmistössä Nato-mielipiteensä kanssa.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomen kannattaisi kuulua Natoon, se vahvistaisi Suomen asemaa. Mutta olen tässä vähemmistönä, Katainen totesi.

Pääministeri korosti, että Suomeen ei kohdistu akuuttia turvallisuusuhkaa esimerkiksi Ukrainan kriisin vuoksi. Hänen mukaansa Suomen tulisi joka tapauksessa jatkossa syventää integraatiotaan Venäjän kanssa. Katainen kaipaa esimerkiksi enemmän molemminpuolisia investointeja ja liberaalia, avointa asennetta. Tämä vaatii Kataisen mielestä myös ulkopolitiikan ja turvallisuuspolitiikan uutta pohdintaa.

– Se tarkoittaa sitä, että hoidamme oman puolustuksemme niin, ettemme koskaan ajaudu yksin pienenä maana painostuksen alle, Katainen sanoi.

Pääministeri muistutti, että Venäjä on ilmoittanut olevansa valmis omien kansalaistensa puolustamiseen myös maan rajojen ulkopuolella.

– Tämä on niin vakava asia, että se pitää keskustella avoimesti läpi, Katainen totesi.

Katainen kiitti erikseen Yleisradiota venäjänkielisten uutisten lähettämisestä. Näin Suomessa asuvilla venäläisillä on mahdollisuus saada journalistisesti toimitettuja uutisia omalla äidinkielellään.