Timtšenko: Eurooppalaisten lyhytnäköisyys vahingoittaa Eurooppaa

Gennadi Timtšenko joutui Yhdysvaltain asettamien pakotteiden kohteeksi. Kaasulla rikastuneesta Timtšenkosta pakotelistalle joutuminen on kunnianosoitus.

Ukraina

Venäläisen liikemiehen, miljardööri Gennadi Timtšenkon mielestä hänelle määrätyt pakotteet ovat kunnianosoitus. Mies tosin myöntää niiden haittaavan liiketoimintoja jonkin verran, koska jotkut eurooppalaiset pankit kieltäytyvät asioimasta Timtšenkon kanssa.

– Yhdysvaltain pakotelistalle joutuminen tuli minulle hienoisena yllätyksenä, mutta koin sen aikamoisena kunnianosoituksena, Timtšenko sanoo lauantaina lähetettävässä Venäjän valtion omistaman Rossiya-televisiokanavan haastattelussa.

– Pankkien kanssa on ilmennyt tiettyjä ongelmia, kun he ovat oivaltaneet kenen kanssa asioivat. Heitä pelottaa, Timtšenko totesi kansainvälisille uutistoimistoille etukäteen toimitetussa litteroidussa haastattelussa.

– Tämä ei ole kuitenkaan kovin vakavaa, sillä aavistelimme mitä tuleman pitää ja tietyssä mielessä turvasimme omaisuutemme etukäteen siirtämällä varoja venäläisten pankkien tileille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Timtšenkon kommentit ovat – ainakin julkisesti esitettynä – linjassa muiden venäläisten mielipiteiden kanssa, joihin Yhdysvaltain ja EU:n asettamia pakotteita on kohdistettu.

Kytkökset Kremliin?

Gennadi Timtšenko joutui Yhdysvaltain määräämien pakotteiden kohteeksi, koska hänellä väitetään olevan läheisiä kytköksiä Kremliin.

Timtšenko myi maaliskuussa osuutensa raakaöljyä välittävästä Gunvor-yhtiöstä vain hetkiä ennen kuin pakotteet astuivat voimaan. Timtšenko omisti Gunvorista lähes 50 prosenttia.

Kyprokselle rekisteröidyn yrityksen pääkonttori sijaitsee Sveitsissä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on investointeja Gunvorissa ja pääsy yrityksen varoihin. Sekä Gunvor että Kreml kiistävät tämän.

Katse itään

Timtšenko omistaa myös osan venäläisestä kaasujätistä Novatekista. Haastattelussa Timtšenko väläytti liiketoimiensa painopisteen siirtämistä Aasian suuntaan, koska Kreml haluaa irrottautua kytköksistään länsimaihin.

Venäläisviranomaisten mukaan he alkavat kaupankäynnin energiannälkäisen Kiinan kanssa, jos Eurooppa ei kohtele Venäjää sen ansaitsemalla kunnioituksella. Ja tämän seurauksena Euroopan maat joutuvat häviäjän asemaan.

Timtšenkon haastattelu kuvattiin tämän ollessa vierailulla Kiinassa. Timtšenkon mukaan hän kävi keskusteluja kiinalaisten kanssa kaasun myynnistä yuaneilla. Näin ollen kiinalaisvaluutta syrjäyttäisi energiakaupassa perinteisesti käytössä olleet eurot ja dollarit.

– On äärimmäisen tärkeää todeta, että Eurooppa on ikään kuin jäämässä syrjään ja tämänkaltainen kehitys on ollut käynnissä jo vuosia. Siksi kaasukaupan suuntaaminen Aasiaan osoittaa eurooppalaisille ensinnäkin sen, että me voimme tehdä näin ja toiseksi sen, että idän suunnalla on valtavat markkinat.

"Eurooppalaiset eivät ymmärrä"

Timtšenkon mielestä länsimaiden reaktiot Venäjän toimille Ukrainassa ovat hämmentäviä.

– Euroopassa ei valitettavasti ole oikein oivallettu, mistä tilanteessa on kyse. Kun eurooppalaiset sekaantuvat kansainvälisiin tapahtumiin, heillä on huono käsitys, mistä asioissa on oikeasti kyse, sekä minkälaisia seurauksia voivat olla. Minusta tuntuu, etteivät eurooppalaiset vain ymmärrä ja poliitikot toimivat erittäin lyhytnäköisesti, Timtšenko sanoi.

Timtšenkolla on myös Suomen kansalaisuus.

Korjattu 14.27 Kiinan valuutaksi yuan.

Lähteet: Reuters