Tuomioja: Natosta seuraisi ongelmia

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ei tarvitse Nato-jäsenyyttä, koska olemme EU:n jäseniä ja Naton kumppaneita. Pääministeri Jyrki Katainen kertoi TV1:n Ykkösaamussa kannattavansa Nato-jäsenyyttä, koska Suomi ei selviäisi yksin ulkoisesta painostuksesta.

Kotimaa
Erkki Tuomioja
Erkki TuomiojaRoni Rekomaa / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Ukrainan kriisi ei ole muuttanut mitenkään Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa kuunnelleensa kansalaisten huolta Suomen tuvallisuudesta ja puolustuskyvystä. Kataisen ratkaisu olisi Nato, koska Suomi ei pärjäisi yksin, jos maa joutuisi painostuksen kohteeksi.

Ulkoministeri Tuomioja on päinvastaista mieltä.

– Nato ei tuo mitään lisäarvoa Suomen turvallisuudelle. Se ei ole ratkaisu, vaan voi tuoda mukanaan muita ongelmia, Tuomioja sanoo.

Tuomioja arvelee Kataisen puhuvan nyt vapaammin ja kokoomuslaisena, kun pääministeriys on päättymässä. Kokoomus on perinteisesti kannattanut Nato-jäsenyyttä, sosiaalidemokraatit taas vastustaneeet.

– Suomen linja on vakaa ja siihen sisältyy EU-jäsenyys, voimakas tuki Euroopan yhteisön ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiselle, pohjoismainen yhteistyö ja Nato-kumppanuus. Muuta ei tarvita, Tuomioja sanoo.