1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. musiikki

Tässä se on: Ylen lukijoiden top10-ysärilista, kuuntele!

Yle Uutiset kysyi, mikä on sinun suosikkikappaleesi 1990-luvulta. Koostimme eniten ehdotetuista kappaleista top10-listan. Äänestyksen tulos yllätti. Katso mikä kappale sai kiistatta eniten mainintoja!

Kuva: Spotify

1990-luvun musiikki on tällä hetkellä todella suosittua. Ysärin suosiosta kielii aikakauden musiikkiin keskittyvien tapahtumien ja ohjelmien kirjo.

– Kaikki, jotka ovat ysäribuumin kanssa tekemisissä, ovat hämillään siitä, miten suosittua ysärimusa nyt on, kertoo Parasta ennen -radio-ohjelman Matti Airaksinen.

YleX muistelee 90-lukua Parasta ennen -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) joka perjantai. Airaksinen kiertää myös Suomea 90-luvun tanssimusiikkiin keskittyvillä dj-keikoilla.

Airaksinen arvelee ysärimusan suosion johtuvan siitä, että vuosikymmenestä on tarpeeksi aikaa, jotta sitä voidaan muistella kaiholla. Hän luonnehtii 90-luvun olleen viimeinen vuosikymmen, jonka musiikki oli leimallista aikakaudelle.

– Räppäävä mies ja kertsit hoilaava nainen määrittelevät vuosikymmenen tanssimusiikkia. Esimerkiksi Haddaway What is Love tai Culture Beatin Mr. Vain voitaisiin laittaa aikakapseliin ja tuhansien vuosien päästäkin niihin voitaisiin kiteyttää koko ysäri, Airaksinen sanoo.

Juuri tällaista tanssimusiikkia tarjoillaan Helsingin Suvilahdessa järjestettävässä We Love the 90’s -festivaalilla tämän vuoden elokuussa. Toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa esiintyy yli 20 kotimaista ja kansainvälistä artistia, kuten Dr. Alban,  DJ Bobo ja Bad Boys Blue. Festivaalin artistit saivat Yle Uutisten äänestyksessä yksittäisiä mainintoja, mutta vain Haddaway nousi Top10-listalle.

Yksikään kotimainen kappale ei noussut listalle

Yle Uutisten kyselyssä 10 suosituimman kappaleen listalle ei noussut yhtään suomalaista kappaletta. Muutamia mainintoja saivat muun muassa Ultra bra, Tehosekoitin, Kaija Koo ja Nylon Beat.

Aikoinaan Suomessa suositut brittiyhtyeet, kuten Oasis tai Blur jäivät reilusti listan ulkopuolelle, lähinnä siksi, että annetut äänet jakautuivat saman yhtyeen usealle eri kappaleelle. Näin kävi myös Spice Girlsille, jota erityisesti naiset muistelivat.

Ala-asteella spaissareita kuunneltiin innolla ja laulettiin mukana, vaikka ei välttämättä ihan oikeilla sanoilla. Välitunnilla leikittiin Spice Girls -hippaa, jossa kiinni jäätyään täytyi esittää jotakin spaissaria.

Äänien hajonta eri kappaleiden kesken ei estänyt kaikkein suosituimpia artisteja nousemasta listalle, sillä Queen, Guns N'Roses, Nirvana ja Garbage saivat ääniä monille muillekin kappaleille kuin niille, jotka päätyivät kymmenen suosituimman joukkoon.

Nirvanan Smells Like Teen Spirit oli kiistaton ykkönen

Kiistatta eniten ääniä sai Nirvanan Smells Like Teen Spirit. Kappaletta muisteltiin kokemuksena, joka muutti musiikkimaun täysin.

Kun näin tämän videon ekan kerran, leuka loksahti lattiaan. Sillä sekunnilla minusta tuli rock-fani.

Myös Matti Airaksinen ymmärtää kappaleen suosion äänestyksessä.

– Smells Like Teen Spirit määrittelee 90-luvun alkupuolen. Vaikka muuten ei rokista tykkäisi, niin tämä uppoaa ihmisiin kautta linjan.

Vastaavana musiikkimaun mullistaneena elämyksenä kuvailtiin myös listalle yhdeksänneksi noussutta The Prodigyn No Good (Star to Dance) -kappaletta.

Tämän kun ensimmäistä kertaa nuorisotalon discossa kuuli, niin siinä oli hevaripojan maailmankirjat sekaisin. Mieli teki tanssimaan vaikka ei osannut ja tiesi, ettei hevari elektronisesta musiikista olisi saanut tykätä.

Airaksisen mukaan The Prodigyn menestys on osoitus 1990-luvulla tapahtuneesta rankemman soundin kaupallistumisesta.

– No Good on sopivan aggressiivinen olematta liian rankka. Tämä on rankan musiikin ja popin hienovarainen sekoitus.

Henkilökohtaisia muistoja lukijoista kirvoitti myös Queen -yhtyeen Freddie Mercuryn menehtyminen.

Kun Freddie Mercury kuoli, tätä biisiä soitettiin radiossa jatkuvasti. Hänestä kirjoitettiin myös paljon lehtijuttuja, ja silloin minäkin syrjäkylän teininä tulin tietoiseksi seksuaalivähemmistöistä ja löysin oman identiteettini.

Suomalaisten melankolinen mielenlaatu on Matti Airaksisen mukaan hyvin nähtävissä siinä, että juuri Queenin Show Must Go On, The Cranberriesin Zombie ja The Garbagen Only Happy When it Rains menestyivät äänestyksessä.

– Meillä suomalaisilla on ollut todella kiinteä suhde Queeniin. Tämän kappaleen nouseminen listalle on hyvä esimerkki siitä kuinka suomalainen synkeä mielenlaatu näkyy musiikkimaussa.

Ysärilista Top10

 1. Nirvana: Smells Like Teen Spirit (1991)
 2. Deee-Lite: Groove Is in the Heart (1990)
 3. The Cranberries: Zombie (1994)
 4. Guns N' Roses: November Rain (1992)
 5. Haddaway: What Is Love (1993)
 6. Queen: The Show Must Go On (1991)
 7. Culture Beat: Mr. Vain (1993)
 8. Suede: Trash (1996)
 9. The Prodigy: No Good (Start the Dance) (1994)
 10. Garbage: Only Happy When it Rains (1995)

Nämä olivat hyvin lähellä listasijoitusta

Osa 90-luvun hittikappaleista jäi vain muutaman maininnan päähän listapaikasta. Tällaisia olivat muun muassa Spin Doctorsin Two Princes, Scorpionsin Wind of Change, Jamiroquain Virtual Insanity sekä Cherin Believe.