1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Wienin filharmonikot palauttavat natsien anastaman taulun

Orkesteri luovuttaa ranskalaisen Paul Signacin maalaaman taulun sen entisen omistajan perillisille myöhemmin tänä vuonna.

Maailmankuulu Wienin filharmoninen orkesteri aikoo palauttaa natseilta lahjaksi saamansa arvokkaan taulun sen alkuperäisille omistajille.

Natsit varastivat aikoinaan taulun ranskalaismieheltä, ja se annettiin lahjaksi orkesterille vuonna 1940. Vuodelta 1883 peräisin olevan taulun Port-en-Bessin on maalannut ranskalainen Paul Signac.

Wienin filharmonikot järjestävät myöhemmin tänä vuonna seremonian, jossa he luovuttavat maalauksen sen entisen omistajan perillisille, orkesteri kertoi lauantaina.

Orkesterin mukaan maalauksen laillinen omistaja saatiin selville vasta hiljattain pitkällisen tutkimustyön tuloksena. Orkesteri ilmoitti jatkavansa arkistojensa tutkimista ja sen selvittämistä, onko sen hallussa muuta varastettua tavaraa.

Vuosittaisesta uuden vuoden konsertistaan tunnettua Wienin filharmonista orkesteria on arvosteltu natsien aikaisen historiansa peittelystä. Orkesteri julkisti viime vuonna yksityiskohtia menneisyydestään ajalta, jolloin natsit hallitsivat Itävaltaa.