Jari Tervo: Herrat pitävät vaaleista

Herrat pitävät vaaleista. Ainakin kepuherrat ja ainakin eduskuntavaaleista, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Vanha sotahevonen Paavo Väyrynen kolistelee jo pilttuutaan. Eduskuntavaalit pitäisi hänen mielestään järjestää jo syksyllä, koska kokoomuksen Jyrki Kataisen johtaman nykyhallituksen ohjelma on vanhentunut ja ristiriitainen.

Väyrysen kanssa samaa mieltä vaalien aikaistamisesta on komissaari, eurosaurus Olli Rehn, hänkin kepun eurovaaliehdokkaita. En tähän hätään muista, mistä miehet olisivat edellisen kerran olleet samaa mieltä. Saattaa olla, että tämä on ensimmäinen kerta. Molemmat pitänevät huolen, ettei asia toistu.

Rehellisen miehen on yhtä vaikea työskennellä puoluejohtajana kuin miljonäärin ajaa köyhän asiaa.

Jari Tervo

Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kannattaa jo virkansa puolesta ennenaikaisten vaalien järjestämistä.

Samaa tahtia kuin kepukellokkaat kannattavat aikaistettuja vaaleja, hallitusherrat vastustavat niitä. Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä ennenaikaisia vaaleja ei tarvitse järjestää. Samaa mieltä on ruotsalaisten Carl Haglund. Muutama perustuslakioppinut on lausunut asiasta mielipiteensä. Heidän mielestään lainsäätäjän asettamat ehdot ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämiseksi eivät täyty.

*Inttäjäiset uusista vaaleista *paljastavat kirkkaasti, miten politiikassa kaikki, aivan kaikki, on politiikkaa. Myös perustuslaki. Kepun vaikuttajat eivät ole kaivaneet lakikirjaa hyllystä ja tutkineet, täyttyvätkö ehdot uusien eduskuntavaalien järjestämiseksi. He kannattavat uusia vaaleja sen vuoksi, että se sopii heidän puolueelleen.

Jos puolueen etu sattuu olemaan sama kuin isänmaan etu, niin sehän on vain elämän pieniä bonuksia arkisen politiikanteon keskellä.

Kepu on ollut pitkään tasavallan suurin puolue, mutta vain mielipidemittauksissa. Eduskunnassa puolue ei ole edes suurin oppositiopuolue. Viime mittaukset ovat olleet kepun kannalta huolestuttavia.

Inttäjäiset uusista vaaleista paljastavat kirkkaasti, miten politiikassa kaikki, aivan kaikki, on politiikkaa. Myös perustuslaki.

Jari Tervo

Puolueen uuden puheenjohtajan Juha Sipilän kasvot ovat menettäneet tuoreutensa. Se tapahtuu politiikassa nopeasti. Kepu on edelleen mielipidemittauksissa suurin puolue, mutta nousu on katkennut. Kokoomus on ottanut kepun lähes kiinni. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan kokoomus ohittaa kesällä kepun.

*Kepuherrojen kauhukuva *on tämä: keskustan kuntohuippu meni jo. Keskustaa ei paljon lohduta se, että se oli vuoden verran tasavallan suurin puolue, mutta valitettavasti vain vaalien välissä. Kun menestys ajoittuu pahasti vaalien väliin, puolue saa suosiota, muttei valtaa. Vallattomalla suosiolla ei paljon tee.

Vonkaamalla eduskuntavaaleja järjestettäväksi niin pian kuin suinkin, kepun vallasväki haluaa pelastaa puoleen huippukannatuksesta sen mikä pelastettavissa on. Kepu mielii uusia vaaleja, koska heidän kannatuksensa on vielä korkealla. Demarit taas eivät halua uusia vaaleja, koska heidän kannatuksensa on yhä matalalla.

Samalla Sipilän valintaa puheenjohtajaksi tukeneet ovat alkaneet miettiä, onko mies sittenkin liian rehellinen puoluejohtajan hommaan. Sipilä näyttää liian innokkaasti kannattavan hallituksen esityksiä.

Kepulaisten mielestä Sipilä tuntuu unohtaneen oppositiojohtajan työn luonteen. Hänen tehtävänsä ei ole kannattaa järkeviä esityksiä, vaan vastustaa hallituksen esityksiä. Rehellisen miehen on yhtä vaikea työskennellä puoluejohtajana kuin miljonäärin ajaa köyhän asiaa.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija