Tuhannet osoittivat mieltään riippumattoman uutisoinnin puolesta Moskovassa

Suurin osa venäläisistä on kuitenkin samoilla linjoilla presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Ukraina
Mielenosoittajat vaativat lehdistönvapautta.
Mielenosoittajat vaativat lehdistönvapautta Moskovassa 13. huhtikuuta.Sergei Ilnitski / EPA

Moskovassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään vastustaakseen Venäjän valtion toimia itsenäistä mediaa kohtaan. Mielenosoittajien mukaan paine näkyy muun muassa venäläisessä uutisoinnissa koskien Ukrainan kriisiä. Mielenosoittajia kerrotaan olleen paikalla 5 000–10 000.

Viime viikkoina viranomaiset ovat muun muassa hiljentäneet itsenäisen tv-kanavan ja suositun Lenta.ru-uutissivuston johtoon kuulunut toimittaja on joutunut jättämään tehtävänsä.

Venäjän johto on kiistänyt syyllistyneensä sensuuriin tai median painostamiseen. Suurin osa venäläisistä kannattaa maan johdon Ukraina-linjaa. Krimin niemimaan liittäminen Venäjään on nostanut presidentti Vladimir Putinin suosiota, selviää mielipidekyselyistä.

– Venäjän suurin ongelma tällä hetkellä on valehtelu, se johtaa sotaan Ukrainassa ja Venäjän eristäytymiseen muusta maailmasta, kuvaili Igor Jakovenko, Venäjän journalistiliiton entinen johtaja, joka kuului mielenosoituksen järjestäjiin.

Mielenosoituksessa puhui myös muun muassa historian professori Andrei Zubov, joka erotettiin arvostetusta moskovalaisyliopistosta maaliskuussa, sen jälkeen kun hän oli arvostellut Venäjän sotilasoperaatiota Krimin niemimaalla. Zubov vertasi Krimin liittämisen Venäjään olleen samankaltainen operaatio kuin Itävallan liittäminen Saksaan hieman ennen toista maailmansotaa. Sittemmin Zubovin potkut peruttiin.

Maaliskuussa viranomaiset estivät pääsyn muun muassa Venäjän hallinnon arvostelijoina tunnettujen Aleksei Navalnyin ja Garri Kasparovin blogeihin. Myös muita oppositiosivustoja suljettiin.

Sunnuntain mielenosoitukseen osallistunut Jekaterina Maldonko huomautti, että ilmapiiri Venäjällä muistuttaa menneisyydestä:

– Olen täällä vastustaakseni paluuta vuoteen 1937. Vastustan sensuuria ja zombilaatikon [television] loputtomia valheita, hän perusteli.

Vuonna 1937 käynnissä olivat Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin puhdistukset, joissa arvioidaan kuolleen jopa miljoonia ihmisiä.

Lähteet: Reuters, AP