1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskuspankin johtaja huolissaan: Venäjän toimet Itä-Ukrainassa vahingoittaisivat taloutta

Monet Ukrainan suurimmista tehtaista ja osa maataloustuotannosta on maan itäosissa.

Ulkomaat

Mikäli Venäjä levittäytyy Itä-Ukrainaan, voi sillä olla vakavia seurauksia Ukrainan taloudelle, sanoi Ukrainan keskuspankin pääjohtaja sunnuntaina. Hänen mukaansa tilanne horjuttaisi maan pankkeja ja rajoittaisi Ukrainan kansallista tuotantoa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan monet Ukrainan suurimmista tehtaista ja osa maataloustuotannosta on maan itäosissa, jossa venäläismieliset joukot ovat muun muassa vallanneet hallintorakennuksia.

– Jos Krimiä seuraa Luhansk, Slovjansk, Donetsk, Harkova ja muut pienet kaupungit, niin puhumme välittömästi huomattavasta määrästä likviditeettiä, sanoi Ukrainan keskuspankin pääjohtaja Stepan Kubiv haastattelussa Washingtonissa.

Venäjä nosti aiemmin tässä kuussa Ukrainan ostaman maakaasun hintaa 80 prosentilla. Venäjä ilmoitti myös odottavansa, että Ukraina maksaa lähes 1,6 miljardia euroa maksamattomia laskuja. Ukraina tuo yli puolet tarvitsemastaan kaasusta Venäjältä.

Ukrainan keskuspankin pääjohtaja vakuutti, että Ukraina maksaa jatkossakin kaikki velkansa.

Ukrainan on tarkoitus saada Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä noin 10–13 miljardin euron lainapaketti, kunhan maa on saavuttanut hivenen taloudellista tasapainoa. Ukrainaa ovat luvanneet tukea taloudellisesti myös Maailmanpankki, Yhdysvallat, EU ja Japani.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi