1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itämerta siivotaan jälleen – nyt yhdistyksen omin varoin

Itämeren roskaantumista tutkittiin kaksivuotisessa EU-projektissa. Tutkimusmaista Suomen rannoilta löytyi eniten roskaa.

Itämeri. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Itämerta siivotaan jälleen vapaaehtoisvoimin. Pidä Saaristo Siistinä ry aloittaa siivoustyöt Helsingin Pihlajasaaressa tällä viikolla. Myöhemmin siivoustöitä tehdään myös Hangossa Jussarön edustalla. Siivoustöitä tehdään tämän vuoden aikana yhteensä seitsemällä rannikkoseudulla.

Yhdistys jatkaa tänä vuonna siivousta omin varoin, koska kaksivuotinen EU-rahoitus MARLIN-projektille päättyi vuodenvaihteessa.

– Koimme, että se on niin tärkeää kerätä tietoa Itämeren roskaantumisesta. Meren roskaantuminen on kuitenkin yksi Itämeren tilan indikaattoreista ja sitä ei seurata Suomessa vielä toisella tavalla. Kaksi vuotta on lyhyt aika, sanoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian yhteisen MARLIN-projektin tulokset olivat Suomen kannalta hälyttäviä. Tutkimusmaista Suomen rannoilta löytyi eniten roskaa ja eniten muovia, jopa 75 prosenttia kokonaisroskamäärästä oli muovia, kun koko projektin vastaava luku oli 62.

Projekti kulkee edelleen MARLIN-nimellä ja siivottavat rannat ovat samat, samoin paikalliset siivoustiimit. Ensimmäinen tutkimussiivous suoritettiin 7.4. Paraisilla Mustfinnen rannalla.