Tutkija Ukrainasta: Hyviä vaihtoehtoja ei ole

Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on kertonut käynnistävänsä Ukrainan itäosissa täysimittaisen terrorisminvastaisen operaation tänään maanantaina, mikäli kapinalliset eivät poistu valtaamistaan aluehallintorakennuksista. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Kristi Raikin mielestä Ukrainan nykyhallituksella ei ole mitään hyviä vaihtoehtoja.

Kotimaa
Kristi Raik
Itä-Ukrainassa on käynnissä operaatio alueen palauttamiseksi nykyhallinnon valtaan. Tilanteen vakavuutta Aamu-tv:ssä arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik.

Ukrainan kriisi on kärjistynyt entisestään viikonlopun aikana. Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on kertonut käynnistävänsä Ukrainan itäosissa täysimittaisen terrorisminvastaisen operaation, mikäli aluehallintorakennuksia kuudessa kaupungissa vallanneet kapinalliset eivät poistu rakennuksista.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik huomauttaa, että Ukrainan nykyhallitus heikko, eikä se hallitse Itä-Ukrainan alueita.

– Mitään hyviä vaihtoehtoja ei ole, jos ajatellaan asiaa Ukrainan nykyhallituksen kannalta. Jotta sillä olisi uskottavuutta, sen pitää osoittaa, että se pystyy ylläpitämään järjestystä maassa ja pystyy saamaan kapinalliset hallintaan. Toisaalta tiedetään, että jos se näin yrittää tehdä, se todennäköisesti johtaa aseelliseen konfliktiin, Kristi Raik sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

– Tässä painaa se riski, että mikäli hallinto lähtee aseellisesti tukahduttamaan kapinallisia, siitä seuraa Ukrainan ja Venäjän välinen aseellinen konflikti. Venäjä on hyvin selvästi luvannut puuttua tilanteeseen, jos Ukrainan johto käyttää armeijaa.

Venäjä haluaa Ukrainan etupiiriinsä

Kristi Raik uskoo, että kapinallisilla on "jonkin verran" kansan tukea, mutta se ei ole laajamittaista. Raikin mukaan mielenosoittajien joukossa on järjestelmällisiä, aseistautuneita toimijoita, joiden taustalla on Venäjän tuki. Venäjä koettelee Ukrainassa lännen kantoja.

– Se laskee sen varaan, että länsi on heikko ja hajanainen. On selvää, että länsi ei lähde mukaan sotilaallisiin toimiin Ukrainan maaperällä. Vaikka se tukee Ukrainan nykyjohtoa, EU:n ja Yhdysvaltojen painopiste on uudistusten tukemisessa, Kristi Raik huomauttaa.

– Venäjän tavoitteena on horjuttaa Ukrainan nykyistä johtoa. Venäjä vaihtaisi sen varmasti mielellään sellaiseen, joka olisi Venäjälle lojaali ja olisi valmis liittämään Ukrainan selvästi Venäjän valtapiiriin. Venäjän tavoitteena on yksinkertaisesti sitoa Ukraina Venäjän etupiiriin. Siitä tässä on kysymys.

EU:n ulkoministerit tapaavat

EU-maiden ulkoministerit tapaavat tänään maanantaina Luxemburgissa puidakseen Itä-Ukrainan tilannetta. Kristi Raikin mielestä EU:lla olisi perusteita tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteita.

– Tilanne on selvästi mennyt huonompaan suuntaan. On näyttöä, että Venäjä tukee kapinallisten joukkoja Itä-Ukrainassa. Sen lisäksi se on entisestään lisännyt asejoukkojaan Ukrainan vastaisella rajalla. Siellä puhutaan jo 60 000 sotilaasta, jotka ovat valmiina toimintaan, Raik korostaa.

Hän ei kuitenkaan odota EU:n ulkoministereiltä kovia päätöksiä, sillä EU on Ukrainan ja Venäjän tilanteen suhteen hajallaan. Raikin mielestä Venäjä murentaa tietoisesti Euroopan turvallisuusrakenteita.

– Se ei selvästikään kunnioita Ukrainan alueellista koskemattomuutta, eikä Ukrainan itsemääräämisoikeutta. Nämä ovat hyvin vakavia toimia.