Varkauden ruotsinkielistä koulua uhkaa lakkauttaminen

Varkauden ruotsinkielinen koulu aiotaan siirtää Könönpellon koululle syksyllä. Koulun lakkauttamisen taustalla on kaupungin tiukka talous ja oppilasmäärien pienentyminen

Varkaus
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Varkaus aikoo lakkauttaa Varkauden ruotsinkielisen koulun asteittain ensi lukuvuoden aikana. Tehtaan koulun tiloissa toimivan koulun lakkauttaminen tapahtuisi siten, että kouluun ei oteta muita kuin äidinkielenään ruotsia puhuvia oppilaita sisään. Entiset oppilaat voisivat suorittaa koulunsa loppuun.

Koulun asteittainen lakkautuminen tulee kestämään arvioiden mukaan 6–7 vuotta.

Taustalla on kaupungin tiukka talous ja oppilasmäärien pienentyminen. Perusopetusta ruotsinkielellä antavassa koulussa ja esikoulussa aloittaisi tulevana lukuvuonna 15 oppilasta, osa oppilaista tulee Joroisista. Varkaudessa ongelmana on ollut löytää kelpoisia ruotsinkieliseen kouluun päteviä opettajia.

Tehtaan koulun tiloista on löytynyt haitallisia aineita, joten Svenska skolan joutuu muuttamaan jatkossa uusiin tiloihin. Oppilaiden vanhemmat haluaisivat koulun siirtyvän Kuoppakankaan koululle. Esityksen mukaan koulu siirtyy siirtyy Könönpellon koululle syksyllä.

Sivistyslautakunta käsittelee kaupunginhallitukselle ja valtuustolle annettavaa esitystä keskiviikkona. Kaupunginhallituksen käsittelyyn asia tulee huhtikuun lopussa.

Varkaus selvittää nyt laajemmin sivistystoimen tilatarpeita. Ruotsinkielisen koulun lakkauttamisen lisäksi Varkauden kaupunginvaltuuston päätettäväksi on tulossa touko-kesäkuussa yhteen yläkouluun siirtyminen lukuvuonna 2016–2017.

Yhteistä kampusta on kaavailtu Varkauden Osmajoentielle.