1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden Porokokki 2014 -kisan voitto helsinkiläiselle ravintola Savoylle

Vuoden Porokokki -kisan voittajina palkittiin lauantaina Rovaniemellä helsinkiläiset Teppo Säkkinen ja Matti Vesikkala. Ravintola Savoyn keittäjät onnistuivat kolmannessa peräkkäisessä Vuoden Porokokki -kisassaan kirkastamaan aiemmat hopeasijansa. Kaksikko päihitti kilpakumppaninsa muun muassa timjamissa paistetulla poron sisäfileellä.

Kotimaan uutiset
Rovaniemen Kehitys Oy
Ravintola Savoyn Matti Vesikkala (vas.) ja Teppo Säkkinen voittivat Vuoden Porokokki -tittelin 2014.

Kakkoseksi sijoittuivat Heikki Liekola ja Mikko Kaukonen ravintola Groteskista. Pronssille ylsivät Toni Rantala ja Pasi Pärssinen Konditoria pH7:sta.

Loppukilpailun pakollisina raaka-aineina olivat poron sisäpaisti, poron sisäfile ja kylmäsavuporo. Kisatehtävänä oli valmistaa á la carte -tyyppinen pääruoka pakollisista raaka-ainesta kuudelle henkilölle. Pakollisia olivat myös yksi kastike, yksi päälisäke sekä kaksi sivulisäkettä.

Savoyn voitokas pari teki kahdessa tunnissa á la carte -annoksen, jossa oli timjamissa paistettua poron sisäfileetä, porkkanapyrettä ja rosmariinikastiketta. Kylmäsavuporo löytyi kuutioina kastikkeesta. Voittolautaselle päätyi myös glaseerattua punajuurta ja paahdettuja minijuureksia.

Ennen varsinaista kisatehtävää kaikkien parien tuli valmistaa kuusi kappaletta samanlaista ns. amuce bouche -suupalaa vapaavalintaisista raaka-aineista. Voittajat tarjosivat suupaloissaan paahdettua mallasleipää, kylmäsavulohitartaria ja maa-artisokkaa.

- Kisa oli todella tasaväkinen, mutta erojakin näkyi esimerkiksi raaka-aineiden käytössä. Kaikki kolme finalistiparia työskentelee myös arkielämässään työpareina, joten tiimityö oli takuuvarmaa. Kisaajien kovan ammattitaidon lisäksi kilpailun laadukkaat raaka-aineet ansaitsevat kiitokset, sanoo Vuoden Porokokki –kisan päätuomarina toiminut Kimmo Nikko.

Keittiötuomareita olivat Hullu Poro Oy:n Timo Nieminen ja Electrolux-Professionalin Mika Kiviniemi. Muut tuomarit olivat Wihuri Oy Aarnion Jari Kurtti, Suomen keittiömestareiden Sampo Kantele, Graniittiravintoloiden Mika Gehör ja Talviravintoloiden Antti Hietanen. Tuomarit eivät tienneet ketkä olivat kisa-annosten takana, sillä päätös tehtiin nimettömästi.

Porokokkikisa käytiin Rovaniemellä viime perjantaina ja lauantaina. Kisan järjestivät Rovaniemen Kehitys Oy ja Suomen Keittiömestarit ry. Voittaja palkittiin 1500 euron stipendillä, kakkonen 1000 euron ja kolmonen 500 euron stipendillä.

Lue seuraavaksi