Suomessa kehitteillä ainutlaatuinen kuvausmenetelmä niskapotilaille

Niskavammat ovat siitä hankalia, että ne eivät välttämättä näy edes magneettikuvauksissa. Silti ne voivat aiheuttaa pahoja oireita. Yläniskan vammoja tarkasti havainnoivia kuvauslaitteita ei ole juurikaan käytössä maailmalla. Turussa testataan uutta menetelmää.

Kotimaa
Hoitaja asettaa potilasta magneettikoneeseen.
Yle

Niskan retkahdusvammojen diagnosointiin on tulossa uusi työkalu. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on alkamassa kokeilu, jossa potilaat testaavat uudenlaista kuvausmenetelmää.

– Niskavammoissa samaa aluetta pitää pystyä tutkimaan erilaisilla menetelmillä, jotta vammoista saadaan kattava kuva. Uusi työkalu perustuu kolmiulotteiseen tietokonekuvantamiseen ja niskan liikkuvuuden tutkimiseen sen aikana, kertoo ylilääkäri Olli Tenovuo Tyksistä.

Tapaturmaiset niskavammat voivat olla vaikeita diagnosoida. Vaikka lääkärin kliininen tutkimus tuo paljon tietoa, nykyiset magneettikuvauslaitteetkaan eivät välttämättä vaurioita havaitse.

– Yläniskan alue on rakenteeltaan hyvin monimutkainen. Kallon ja kaularangan liittymäkohdassa on valtavasti pieniä nivelsiteitä. Rakenteiden kuvaamisen lisäksi pitäisi pystyä toteamaan, että miten yläniska toimii, Tenovuo sanoo.

Suomessa oli aiemmin käytössä kansainvälisestikin ainutlaatuinen toiminnallinen magneettikuvauslaite, joka pystyi osoittamaan yläniskan vauriot. Kuvauksia teki Vantaan Magneetti.

Laite poistui käytöstä, kun Terveystalo osti Vantaan Magneetin. Tenovuo väläyttää, että toiminnallisia magneettikuvauksia saatetaan ryhtyä tekemään Turussa.

– Vastaavaa menetelmää ei tällä hetkellä ole. Jonkinlainen magneettikuvauslaite on joka tapauksessa tähän tarkoitukseen suunnitteilla.

Laitteella ehdittiin kuvata noin tuhat potilasta. Toiminnallista magneettikuvausta on korvattu kartiokeilakuvauksella, joka ei ole yhtä laadukas.