yle.fi-etusivu

Kanada suunnittelee kotiinkannetusta postista luopumista

Voittoa tahkova posti perustelee kotiinkannetusta postista luopumista kirjepostin vähentymisellä. Kanadasta tulisi ensimmäinen G20-maa ilman kotiinkannettua postia. Jo nyt useat kanadalaiset hakevat postinsa yhteisistä postipisteistä.

Ulkomaat

Kanadan posti on ilmoittanut suunnittelevansa kotiinkannetusta postista luopumista, kertoo brittilehti Guardian. Jos suunnitelma toteutuu, Kanadasta tulee ensimmäinen G20-maa ilman postin ovelta-ovelle-palvelua. Postin suunnitelmissa ainoastaan tietyt yritykset saisivat jatkossa postinsa ovelle kannettuna.

Leikkaukset koskisivat niin syrjäseutuja kuin Toronton kaltaisia miljoonakaupunkeja. Niin oppositio kuin kaupunkien pormestarit ovat ilmoittaneet vastustavansa suunnitelmia. Jo nykyään monet kanadalaiset hakevat postinsa yhteisistä postipisteistä.

Viime vuodet voittoa tehnyt posti perustelee toimiaan kirjepostin vähentymisellä. Samalla kuitenkin postipakettien määrä on kasvanut. Postin mukaan yhteiset postipisteet ovat postiluukkua kätevämpiä pakettien toimittamisen suhteen.

Postipisteitä on kritisoitu siitä, että niiden luo pääseminen saattaa olla vaikeaa vanhuksille ja liikuntarajoitteisille etenkin talvella. Lisäksi postipisteet vetävät puoleensa varkaita ja ilkivaltaa.

Kanadan postin johtaja Deepak Chopra puolustelee uutta järjestelmää sanomalla, että postin noutaminen postipisteestä tarjoaa hyvää liikuntaa vanhuksille. Hänen kommenttinsa on suututtanut vanhemmat kanadalaiset.

Kotiinkannon lisäksi Kanadan posti suunnittelee 8 000 työpaikan lopettamista. Myös postimaksuihin on kaavailtu korotuksia.