Hyppää sisältöön

VR suunnittelee: Junat eivät enää pysähdy Haukivuorella

Viimeinen juna pysähtyy Haukivuorella suunnitelmien mukaan 11. elokuuta. Syynä on aseman vähäinen käyttö.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

VR suunnittelee junien pysähtymisen päättymistä Haukivuorella. Viimeinen juna pysähtyy Haukivuorella suunnitelmien mukaan 11. elokuuta. Syynä on aseman vähäinen käyttö. Junaa käyttävien määrä Haukivuorella on noin kolme matkustajaa junaa kohti. Asemalla pysähtyy arkisin 12 junaa, viikonloppuisin kymmenen.

Kymmenen vuoden aikana matkustajamäärät ovat pudonneet 30 prosenttia. 

- Ymmärrämme junaa käyttävien harmin palvelun lakatessa. Olisimme toivoneet, että Haukivuorella junan käyttö olisi lisääntynyt ja olisimme voineet jatkaa palvelua. Matkustajamäärien ollessa näin vähäiset katsomme, että muut kulkutavat palvelevat paremmin Haukivuorella. sanoo VR Groupin yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu VR:n tiedotteessa.

VR on keskustellut asiasta Mikkelin kaupunginjohdon kanssa. VR haluaa käydä keskustelua asiasta nyt huhtikuussa, jotta ELY-keskuksella olisi aikaa mahdollisiin linja-autoyhteyksien muutoksiin.

Bussi ei korvaa junaa

Haukivuoren aluejohtokunta vastustaa junayhteyden lakkautusta ja aikoo jatkaa aiheesta keskustelua VR:n kanssa joko kaupungin välityksellä tai suoraan.

- Meillä on torstaina kokous, jossa aiomme muotoilla kirjallisen vetoomuksen kaupungille, että kaupunki ryhtyisi tuloksekkaisiin toimenpiteisiin junavuorojen säilyttämisen puolesta. Tämä asia on hoidettava riittävän vakavalla tavalla, ei niin, että kaupungin virkamiehet ja VR keskenään sopivat asiat, aluejohtokunnan jäsen Asko Kohvakka sanoo.

Aluejohtokunnan puheenjohtaja Liisa Pulliainen sanoo, että junien pysähtymisellä on todella suuri merkitys pitäjälle.

- Täältä nousee aika paljon kuitenkin väkeä junaan varsinkin viikonloppuisin. Olisi todella kurjaa, jos kaikki junavuorot kerralla lopetetaan. Nytkin on bussivuoroja mennyt, mutta paljon hitaampaa se on. Junalla matkaa Mikkeliin 20 minuutissa, jopa alle, mutta bussilla menee matkaan tunti kun se kiertelee kaikki pysäkit.

VR kertoo, että kun junat eivät enää pysähdy Haukivuorella,  InterCity-junien matka-aikaa Helsingin ja Kuopion välillä saadaan lyhennettyä yhdessä muiden liikennejärjestelyjen kanssa keskimäärin noin kymmenen minuuttia. Kohvakka pitää perustelua heppoisena.

- Mitä ihminen tekee sillä viidellä tai kymmenellä minuutilla? Nämä Haukivuoren matkustajamäärät eivät kuitenkaan ole ihan mitättömiä lukuja vaan määrä vastaa 241 bussilastillista vuodessa. VR ei ole ainakaan palveleva organisaatio tällaisilla muutoksilla.