1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

"Tasavallassa voi tehdä päätöksiä muulloinkin" - puolueet toivovat lyhyttä hallitusohjelmaa

Hallitusohjelmaa lobbaavat tekevät tällä kertaa turhaa työtä, sanoo keskusta. Pääpuolueet haluaisivat seuraavan hallituksen ohjelmasta ytimekkään strategisen paperin. Kokoomus puuttuisi koko hallituksen johtamistyyliin.

politiikka
Kuvakooste haastatelluista.
Vasemmalta: Timo Laaninen, Riikka Slunga-Puotsalo, Taru Tujunen ja Reijo Paananen.Yle

Puolueet hyväksyvät lähiviikkoina puoluekokouksissa hallitusohjelmatavoitteitaan. Keskustan mukaan "uuvuttavan yksityiskohtaisen hallitusohjelmamallin aika on ohi".

- Tekisi mieli kokeilla toisenlaista lähestymistapaa. Määriteltäisiin keskeiset tavoitteet, joihin hallituskauden aikana pyritään, ja keskityttäisiin niiden tekemiseen. Luotettaisiin, että muulloinkin kuin yhden viikon aikana hallitusneuvotteluissa voidaan tasavallassa tehdä päätöksiä, korostaa puoluesihteeri Timo Laaninen.

- Lobbarit tekevät nyt vähän turhaa työtä. Ainakaan keskusta ei näillä näkymin tuo pitkää yksityiskohtaista tavoitelistaa hallitusneuvotteluihin, hän sanoo.

Nykyinen 90-sivuinen pilkuntarkka ohjelma on kaukana myös perussuomalaisten toiveista.

- Nyt on nähty, kuinka yhteiskunnan tilanne muuttuu nopeasti. En lähtisi sitomaan siitä liian tiukaksi, vaan päälinjat mitä halutaan yhdessä hallituskauden vaikuttavuuden olevan. Uskon että kaikilta voisi löytyä tahtotilaa kaikilta rakentaa sellainen, arvelee puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Demarit: "Tällä mennään"

Myös SDP sopisi mielellään vain suurista linjoista, mutta puoluesihteeri Reijo Paananen suhtautuu siihen varauksellisesti.

- Täytyy muistaa, että me ollaan Suomessa monipuoluejärjestelmä, jossa ei ole vain yhtä totuutta kulloinkin hallitsemassa. Silloin hallitusohjelma on kyllä siinä mielessä tärkeä, että näistä asioista ollaan porukalla yhtä mieltä.

Siksi demareille käy myös nykymalli.

- Kyllä, kyllä mun mielestä tällä mennään. Me ollaan ohjelmallinen puolue, me perustetaan niihin ohjelmiin, joita me puoluekokouksissa ja valtuustossa hyväksytään. Siltä pohjalta on luontevaa, että kun demaria äänestät, niin tiedät mitä saat, hän sanoo.

Oppositiopuolueetkin tietävät, että lyhyt hallitusohjelma on helpommin sanottu kuin tehty.

- Myönnän että tämä edellyttää vahvaa luottamusta puolueiden kesken. Sen takiahan nämä ohjelmat ovat venyneet. On pitänyt mahdollisimman yksityiskohtaisesti sopia etukäteen, Laaninen toteaa.

Myös Slunga-Poutsalo ennustaa, etteivät hallitusneuvottelut ole sen helpommat ovat tälläkään kertaa.

Kokoomus: Lisää poliittista ohjausta

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen haluaa, että hallitusohjelmassa lukee myös tapa, jolla hallitus tekee päätöksiä.

- Toivon että seuraava hallitus käy ison periaatteellisen keskustelun siitä, miten valtioneuvoston työskentelyä voidaan parantaa. Miten parantaa poliittista ohjausta ministeriöistä. Onko nykyiset ministeriöt ne ministeriöt mitä pitäisi olla, hän listaa.

Tujunen ehdottaa, ettei uusi hallitus esimerkiksi antaisi yhtään uutta säädöstä ilman, että purkaa yhden vanhan. Hän luettelee uudistuksia, jotka pohjautuvat kokoomuksen kesäkuussa julkistettavaan tulevaisuusohjelmaan. Visioissa "Suomi olisi maailman paras maa kokeilemaan".

- Meidän pitäisi uskaltaa kokeilla asioita enemmän. Luoda järjestelmiä, joista ei kukaan etukäteen tiedä toimiiko ne vai ei.

Poliittista ohjausta ei tarvitsisi pelätä. Myös kolmikannan merkityksestä "pitäisi uskaltaa keskustella". Suomen kankeaan päätöksentekojärjestelmään voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi Virosta.

- Kansalaiset pystyvät siellä seuraamaan reaaliajassa, missä päätös menee. Kansalaisdemokratian elementtejä kannattaisi ennakkoluulottomasti miettiä, Tujunen sanoo.

Keskusta: Hallitukselle aamukahvit

Keskustan mukaan kukin ministeri "huseeraa" hallinnonalallaan vapaasti ja yhteiset keskustelufoorumit ovat kuihtuneet.

- Olisiko mahdollista ottaa 12 ministerin rutiineihin vaikka aamukahvit? Oikeasti tämmöinen kollegiaalinen työskentelytapa, Laaninen luonnostelee.

Keskusta ja perussuomalaiset kannattavat ministerien ja avustajien määrän karsimista. Kokoomuksen mielestä tämä ei ole "hokkuspokkus-temppu".

- Kaikki jotka vaativat ministereiden lukumäärän vähentämistä, tosiasiallisesti hyväksyvät sellaisen mallin, että avustajakuntia lisätään. Se määrä asioita joita pitää hallita on yksinkertaisesti niin iso, Tujunen painottaa.

Kokoomus toivoo, ettei hallitusneuvotteluissa tarvitsisi neuvotella ainakaan "peruspremisseistä".

- Lähdetään siitä, että valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki tuottaa tunnusluvut ja niiden pohjalta lähdetään tekemään poliittisia ratkaisuja, Tujunen sanoo.

Perussuomalaiset: Kolme isoa hallitukseen

Montako puoluetta seuraavaan hallitukseen mahtuu?

- Ihan minimissään kolme. Ei alle kolmen saada hallitusta kasaan, SDP:n Paananen naurahtaa.

Perussuomalaiset lähtisi kolmen neljän puolueen hallituksesta.

- Esimerkiksi kolme isoa voisi hyvin muodostaa hallituksen, Slunga-Poutsalo esittää.

Keskustan mukaan puolueita pitää olla vähemmän kuin kuusi. Kokoomus vakuuttaa, ettei lukumäärä ole kysymys "suuntaan eikä toiseenkaan".

- Ei kokoomukselle ole jäänyt traumaa kuuden puolueen hallituksesta. Edellinen vaalitulos oli semmoinen. Jos vahva enemmistöhallitus halutaan seuraavienkin vaalien jälkeen, niin iso koalitio on vaihtoehto joka tulee olemaan pöydällä, välittämättä kuka on suurin puolue, Tujunen toteaa.

- Kysymys on puolueiden välisestä luottamuksesta, ei siitä onko 3, 4, 5 tai 6 puoluetta.

Lue seuraavaksi