Itä-Ukrainaan kansanäänestys tai sotilasoperaatio – Venäjältä sovinnon ele?

Poliisivoimat ovat jatkuvasti valmiudessa iskemään Ukrainan itäosassa. Samaan aikaan poliitikot näyttävät löytävän yhteisen sävelen.

Ulkomaat
Oleksandr Turtšynov.
Ukrainan presidentti Oleksandr Turtšynov 31. maaliskuuta.Sergei Supinsky / AFP

Ukrainan presidentti Oleksandr Turtšynov on selvittänyt maan itäosan tilannetta parlamentin komitean televisioidussa kokouksessa. Turtšynov kertoi, että sotilaallinen operaatio hallintorakennuksia vallanneita separatisteja vastaan on alkamassa, ellei Donbassin alueen tilanne vakiinnu sitä ennen. Hän vaati kapinallisia laskemaan aseensa.

Turtšynov ilmoitti viikonloppuna, että kapinallisille annettu määräaika loppuu maanantaiaamuna, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Valtaukset jatkuvat, mutta operaatio ei ole alkanut.

Turtšynov otti komitean istunnossa kantaa venäläismielisen kansanosan vaatimukseen kansanäänestyksen järjestämisestä. Hänen mukaansa parlamentti voisi suostua kansanäänestyksen järjestämiseen toukokuun 25. päivä pidettävien presidentinvaalien yhteydessä.

Äänestyksessä päätettäisiin tietyistä oikeuksista Ukrainan itäosan venäläisväestölle. Turtšynov on vakuuttunut, että samalla kansalaiset antaisivat hyväksyntänsä valtion alueelliselle yhtenäisyydelle.

Venäjältä liennytystä

Sudanissa vierailulla oleva Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov otti myös lehdistötilaisuudessa kantaa Ukrainan tilanteeseen.

Lavrovin mielestä Ukrainan venäläisväestön pitäisi saada ottaa osaa maan uuden perustuslain luonnosteluun. Lakiluonnos asetettaisiin sitten kansanäänestykseen.

Ulkoministeri vakuutti, ettei Venäjän intresseissä ole hajottaa Ukrainaa.

- Venäjän intresseissä on jakamaton, yhtenäinen ja ystävällinen Ukraina, jossa kaikki kansalaiset ovat rauhallisia, nauttivat oikeuksistaan ja voivat kommunikoida naapuriensa kanssa, Lavrov sanoi.

Lavrov vakuutti, ettei Ukrainassa ole Venäjän tiedustelupalvelujen agentteja. Hän vaati selitystä sille, että lehdistötietojen mukaan CIA:n johtaja John Brennan on vieraillut Kiovassa.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AFP