Koe uusi yle.fi

Vain ahne lehmä lypsää yli sata tonnia maitoa

Maskulaisen Kairisten tilan lypsylehmä Sitruuna oli maaliskuun loppuun mennessä tuottanut yli sata tonnia maitoa. Emännän mukaan ruoka on aina maistunut runsaasti lypsävälle lehmälle. Hoidon ja jalostuksen ansiosta aiempaa useampi lehmä lypsää elämänsä aikana 100 000 kiloa maitoa.

lehmät
Sitruuna-lehmä.
100 000 maitokiloa lypsänyt Sitruuna ei pääse vielä eläkkeelle. Kairisten tilan emännän mukaan lehmän seuraava tavoite on 150 000 kiloa.

100 000 kiloa lypsettyä maitoa poiki Kairisten tilan ylpeydelle, Sitruuna-lehmälle, tukuittain kukkia ja lehmäaiheisia lahjoja. Sitruunan kilontarkka maitomäärä oli maaliskuun loppuun mennessä 100 006 kiloa. 11-vuotiaan Sitruunan lypsyura on kestänyt kahdeksan vuotta.

– Sitruuna on syntynyt onnellisten tähtien alla samana päivänä, kun isäntä täytti 40 vuotta. Se on aina ollut hyvin omapäinen ja hyvin ahkera käymään robotilla. Hyvä se on ollut ja toimii vieläkin. Lokakuussa Sitruunan pitäisi taas poikia, joten tuottoisa tulevaisuus jatkuu, kertoo maskulaisen Kairisten tilan emäntä Seija Kairinen.

Kairisen mukaan ahkeran lypsämisen taustalla on ahneus. Sitruuna ei ole heinäpaaliin syljeskellyt.

– Tottakai pitää olla ahne, jos tuottaa paljon maitoa. Lehmän hoito vaatii paljon työtä. Tämä on palkinto kaikesta raatamisesta.

Faba-osuuskunnan jalostusasiantuntijan Päivi Huhtisen mukaan sataa tonnia maitoa ei kiskota ihan lehmästä kuin lehmästä.

– Sen pitää olla helppohoitoinen ja hyvin tuottava. Kaikin puolin pitää olla hyvänlainen lehmä, jotta se säilyttää henkensä ja sitä on miellyttävä pitää.

Aiempaa useampi lehmä yltää sataan tonniin

Huhtisen mukaan on aiempaa yleisempää, että lehmä tuottaa yli 100 000 kiloa maitoa elämänsä aikana. Sitruuna on järjestyksessä 2100. maagisen rajan ylittänyt ayrshire-rotuinen lehmä. Ayrshire on Suomen yleisin lypsyrotu. Parhaat rodun edustajat yltävät lähes 20 000 maitokiloon vuodessa.

– Tahti on koko ajan kiihtyvä. Onhan se yksittäiselle tilalle hieno saavutus, että saa tällaisen satatonnarin. Se on lypsänyt monta vuotta ja monta poikimista on vaadittu. Hyvää tuuriakin tietysti vähäsen ja osaavaa hoitoa.

Syy lehmien tuotantokyvyn kasvuun on Huhtisen mukaan jalostuksessa, hoidossa ja ruuassa.

– Nykyajan lehmät ovat niin runsastuottoisia, että ne pääsevät nuorempina tähän saavutukseen. Totta kai se myös rasittaa lehmää enemmän. Ennen lehmä oli aika vanha, jos se ylsi sataantuhanteen kiloon. Onhan Sitruunallakin jo suhteessa ikää, mutta poikimisia vain seitsemän.

Maidontuottokyky ei välttämättä kulje geeneissä. Kairisten tilan emännän mukaan Sitruunan vasikoista ei ole kasvanut emänsä veroisia lypsylehmiä.

– Appelsiini on aika lupaava. Se on hyvin vahvapaikkainen lehmä – hyvä runko, terveys, utare ja jalat. Myös hyvin miellyttävä lehmä pitää. Sillä on vasta neljäs kausi meneillään. Kymppitonnia sekin on suurinpiirtein lypsänyt.

Lokoisat eläkepäivät eivät odota Sitruunaa 100 000 maitokilon saavutuksesta huolimatta.

– Toivotaan, että muutaman vuoden päästä saataisiin juhlia 150 000 kilon juhlia. Ne ovat sitten jo todella harvinaisia, Seija Kairinen sanoo.

– Sitruunan kohdalla 150 000 kuulostaa ihan mahdolliselta, koska lehmä on niin toimiva. Varsinais-Suomessa on juhlittu aiemmin vain yhtä, Päivi Huhtinen toteaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä