Vesijohtovesi haisee öljyltä Mikkelissä – "Ei ole mitenkään mahdollista, että vedessä olisi öljyä"

Mikkelin Peitsarissa on outo ja poikkeuksellinen ongelma vesijohtovedessä: vesi haisee öljyltä. Koulun vesi on asetettu käyttökieltoon.

Kotimaa
Vesi virtaa hanasta
Touko Yrttimaa / Yle

Mikkelin Peitsarin kaupunginosassa vesijohtovedessä on ongelmia. Peitsarin koululla ja kuudessa Mikalon kerrostalossa koulun läheisyydessä vesijohtovesi haisee öljylle. Ensimmäiset havainnot öljyn hajusta tehtiin perjantaina ja putkistoa huuhdottiin viikonlopun aikana. Ongelmat kuitenkin jatkuvat yhä.

– Viikonlopun jälkeen Peitsarin koulun vedessä oli tosi voimakas öljyn haju. Koululla kävi terveysvalvonta paikalla ja he totesivat, että koulun vettä ei saa käyttää talousvetenä, kertoo vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

– Nyt mietitään mistä tässä ongelmassa oikein on kysymys, ja näytteitä on otettu sekä koululta että runkolinjasta. Tulokset tulevat vasta muutaman päivän päästä, mutta aistinvaraisesti runkolinjan vesi on ok, Turkki sanoo.

Koululle on toimitettu puhdasta vettä vesijohtoveden tilalle. Havaintoja laatuhäiriöistä on ainoastaan koulun ympäristöstä.

– Meillä menee runkolinja eli valurautaputki koko Peitsarin alueen läpi ja aina Visulahteen asti. Noitten muutaman kiinteistön lisäksi ei ole mitään ilmoituksia laatuhäiriöistä tullut. On tosi outoa, aivan poikkeuksellista, että vesi haisee öljylle. Ei ole mitenkään mahdollista, että öljyä olisi vedessä. Tämä vaatii meiltä kyllä tutkimusta sekä terveys- ja ympäristöpuolelta.

Peitsarin alueella ei tarvitse välttää vedenkäyttöä, jos vesi on normaalia.

– Jos vedessä ei ole mitään havaintoa hajusta tai mausta, ei ole mitään syytä pidättäytyä sen käytöstä, Turkki sanoo.