Syyriassa vangittu suomalaismies A-studiolle: Meidät uhattiin ampua

Syyriassa vangittuna olleen suomalaismiehen mukaan ulkomaalaisia vankeja kohdellaan Syyriassa kovin ottein. Suomalaismies kertoo tarinansa A-studiolle.

Ulkomaat
Sitaatti
Tom Kankkonen / Yle uutisgrafiikka

Mies kertoo olevansa suomalaissyntyinen muslimi, joka oli matkustanut vaimonsa kanssa Syyriaan humanitääriseen työhön kesäkuussa 2013. Hänet vangittiin tammikuussa 2014. Vangitsijat olivat opposition, Free Syrian Armyn joukkoja. FSA taistelee presidentti Bashar al-Assadin hallituksen joukkoja vastaan.

Miehen kertoman mukaan FSA:n joukot olivat etsimässä ääri-islamistisia ISIS-taistelijoita Syyrian Aleppon esikaupunkialueilta. FSA tarkisti taloja, jolloin vangitseminen tapahtui. Mies vietiin kotoaan. Hänen vaimoaan ei vangittu.

– He kysyivät, mihin porukkaan kuuluin. Sanoin, etten kuulu FSA:han enkä ISIS:iin eli Doulaan. He kysyivät myös, kuka minun emiirini on. Vastasin, että minulla ei ole emiiriä. He eivät uskoneet, vaan pistivät minut käsirautoihin ja kyyditsivät vankilaan. Puhelimeni ja taloni avaimet varastettiin.

A-studio kertoi viime kuussa miehen kohtalosta. Mies haluaa oikeista joitain väitteitä. Päinvastoin kuin A-studion jutussa kerrottiin, mies ei omien sanojensa mukaan kuulu ääri-islamistisiin, al-Qaidaan liittyneisiin ISIS-joukkoihin. Hän ei kertomansa mukaan myöskään kuulu niiden taustajoukkoihin.

Ulkomaalaisia kohtaan olla rajuja

Miehen mukaan FSA:ssa on paljon rikollisporukoita, joille ISIS-syytökset ovat tekosyy vangitsemiseen.

– Samalla he ryöstävät vangittujen ihmisten koteja.

Ensimmäisessä vankilassa mies oli vajaan viikon verran.

– Istuimme pimeässä huoneessa. Meitä oli ehkä nelisenkymmentä ulkomaalaista, siviiliä ja 10-12-vuotiasta lasta. Oli myös vankeja ISIS:stä sekä al-Nusrasta. Vankilassa oli ehkä kaikkiaan 100-150 henkeä eri huoneissa.

Suomalaismies kertoo, että tietyt FSA:n porukat ovat aika rajuja etenkin ulkomaalaisia kohtaan.

– Silloin viime vuoden lopulla he epäilivät kaikkien ulkomaalaisten kuuluvan ISIS:iin. Nyt tilanne on rauhoittunut, suomalaismies kertoo.

Selliin ammuttiin konekiväärillä

Suomalaismies kuvailee olosuheita vankilassa erittäin huonoksi.

– Meidät pistettiin joka päivä seinää vasten ja uhattiin ampua. Välillä oli niin, että emme saaneet 30 tuntiin vettä ja ruokaa.

Mies muistelee, että samaan aikaan ISIS:n ja FSA:n välillä oli menossa kova taistelu. Vankila oli aivan etulinjassa Aleppossa. Vangittuja uhkailtiin lisää, kun FSA:n puolelta kuoli ihmisiä,

– Olimme juuri rukoilemassa. Olin huoneen perällä ja oven ja minun välillä oli paljon ihmisiä. Siinä vaiheessa joku sekopää ampui oven läpi yhden rynnäkkökiväärin lippaallisen huoneeseen. Ampumisessa loukkaantui 5-6 henkilöä vakavasti, suomalaismies kertaa tammikuisia tapahtumia.

Yksi loukkaantuneista menehtyi matkalla sairaalaan.

Lunnasvaatimus 50 000 dollaria

Miehen kertoman mukaan vankilanjohtaja päätti tapahtuneen jälkeen siirtää vangit turvallisempaan vankilaan Aleppossa.

– Meidät siirrettiin toiseen vankilaan kylmäkuljetusautolla, ilma ei kulkenut ja muutama menetti tajuntansa. Saimme elvytettyä heidät.

Siirron yhteydessä mies onnistui soittamaan nopeasti perheelleen ja kertoi, että hän on vankilassa.

– Perheeni ryhtyi toimiin ja tarjosi FSA:lle lunnasmahdollisuutta vapauttamiseni puolesta.

FSA pyysi ensin miehen perheeltä 50 000 dollaria. Tinkimisen jälkeen summa aleni 15 000 dollariin. Yksi miehen perheenjäsenistä oli jo odottamassa lunnasrahojen kanssa Turkin rajalla. Lunnaita ei kuitenkaan tarvinnut maksaa ja suomalaismies pääsi vapaaksi onnenkaupalla.

– Minut tunnisti vankilaan saapunut Syyriassa työskentelevä ulkomaalainen lääkäri, jota paikalliset arvostivat ja jonka olin aikaisemmin tavannut humanitaarisen työn merkeissä Syyrian ja Turkin rajakaupungissa Atmassa.

Lääkäri todisti miehen puolesta, että hän ei kuulunut taisteleviin ryhmiin.

Vaihtoehdot: Emiiri hakee tai teloitus

A-studion jutussa kerrottiin aiemmin, että mies olisi itse pystynyt vakuuttamaan vangitsijan syyttömyydestään. Tämä ei suomalaismiehen mukaan pidä paikkaansa Syyriassa tällä hetkellä.

– Pelkästään minun sanaani FSA ei olisi uskonut. He jotka kuuluvat ISIS:iin, istuvat edelleen siellä tai on teloitettu.

Miehen mukaan taistelevilla porukoilla on omat emiirit, jotka hakevat vangittuja pois. ISIS:iin kuuluvien vankien kohtaloa mies ei osaa arvioida.

– Tappavatko ne vangit, vai mitä ne tekevät, lähettävät Turkkiin ja sitä kautta kotimaahan? Sitä en tiedä.

Suomalaismies oli kertomansa mukaan vangittuna kaksi viikkoa. Paluu kotiin oli karu.

– Talo oli täysin ryöstetty. Myöhemmin talo myös poltettiin, hän kertoo Alepposta.

"Jatkan avustustyötä - muslimien veri on yhteistä"

Ovatko lunnasvaatimukset yleisiä Syyriassa tällä hetkellä? Suojelupoliisi kertoi aiemmin A-studiolle saaneensa kansainvälisiä tietoja joistakin vastaavanlaisista tapauksista. Supon mukaan varsinaisesta ilmiöstä ei voida silti puhua. Myös vangitun suomalaismiehen mukaan lunnasvaatimukset eivät ole yleisiä Syyriassa.

– Minun tapauksessani lunnasvaatimus oli yhden FSA:n porukan toimia. He olisivat kontakteillaan yrittäneet saada minut vapaaksi ja vieneet rahat itselleen.

Suomalaismies painottaa, että FSA kohteli vankeja ensimmäistä vankilaan lukuunottamatta hyvin.

– Jotkut ryhmät kohtelevat vankeja huonosti, yleisimmin nämä Free Syrian Armyn rikollisporukat. Joissain tapauksissa he hakkaavat ja kiduttavat vankeja.

Kokemuksistaan huolimatta suomalaismies on edelleen Aleppossa ja jatkaa avustustyötä kansainvälisen avustusjärjestön parissa.

– Presidentti al-Assad tappaa siviilejä ja tuhoaa heidän kotejaan ja riistää heidän kunniansa. Kaikki tavalla tai toisella haluavat auttaa Syyrian ihmisiä. Muslimien ideana on, että kaikkien veri on yhtä. Jos joku tekee pahaa perheelleni, nousen ylös ja autan tai puolustan perhettäni.

Yle A-Studio

Muokattu kello 16:22